szerző:
hvg.hu

A mikroalvás során testünk pár másodpercre kikapcsol, ami például vezetés közben életveszélyes is lehet, így nem árt tudni, hogy mi is történik ilyenkor az agyunkban.

Mikroalvásnál a testünk egyszer csak kikapcsol, és néhány másodpercre spontán módon elalszunk. Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy mi történik velünk, hiszen felületes alvásról lévén szó, nagyon hamar fel is ébredünk. Ez a jelenség egy újabb tünete a kialvatlanságnak, amely ezen felül is nagyon komoly veszélyekkel jár.

Korábban már felhívtuk rá a figyelmet, hogy a mikroalvás halálos balesetet is okozhat, hiszen vezetés közben nincs mit tenni ellene, még a hangos zene sem segít. Ha valaki saját magán vezetés közben vagy utasként a sofőrön üres tekintetet, fejbillenést vagy szemlecsukódást észlel, meg kell állni és 15-20 percet aludni.

Na de mi történik, ha ez elmarad, és bekövetkezik a mikroalvás? Erre volt kíváncsi a Huffington Post is, ezért összegyűjtötte az érdekesebb agykutatási eredményeket. Kiderült például, hogy a mikroalvás agyunk elvesztett csatájaként is leírható, ugyanis MRI-vizsgálatok kimutatták: mikroalvás előtt és közben az alvást szabályozó talamusz aktivitása hirtelen csökken, míg a figyelemért felelős agyi területek aktivitása nő, hiszen érzékelik a veszélyt. Utóbbi területek ilyenkor alulmaradnak, de nem sokáig, hosszú távon a figyelemközpontok nyernek, hiszen maximum 10 másodpercig szokott tartani ez az öntudatlan állapot.

Sőt, ennél sokkal rövidebb ideig is lehetséges, gyakorlatilag ébren is, hiszen egy 2011-es amerikai kutatás kimutatta: kialvatlanságnál egyes idegsejtjeink képesek úgy leállni egy pillanatra, mint amikor alszunk. Ilyenkor nincs konkrét alvás, inkább a figyelmet igénylő feladatoknál egy-egy olyan elkövetett hiba lehet a nyoma, amely egyébként nem jellemző ránk.

Egy decemberi kutatás pedig azt is bebizonyította, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknál sokkal gyakoribb a mikroalvás autóvezetés közben, a volán mögött tehát nekik nagyon kell vigyázni, vagy jobb is, ha nem ülnek munka után kocsiba.