szerző:
hvg.hu

Megdöbbent Bayer Zsolt kitüntetésén és mélységesen ellenzi azt annak az alapítványnak a kuratóriumi elnöke, amely elvileg jelölte Bayert a Magyar Érdemrend kitüntetésre. Stark Tamás történész úgy tudja, az egész jelölés az elnökhelyettes magánakciója volt. Bayer szellemisége nem fér össze az alapítványéval, főleg, hogy a sztálini rendszer bűneivel szembe nem néző mai orosz rendszert népszerűsíti.

Stark Tamás, a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség nevű alapítvány kuratóriumának elnöke megdöbbent, amikor a Népszabadságtól értesült arról, hogy helyettese, Pintér Jolán volt az, aki a szervezet nevében felterjesztette Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére. (Igazából a Népszabadság cikkéig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan melyik gulágos szervezet jelölte Bayert, mert a Miniszterelnökség nem hozta nyilvánosságra, csak az ilyen szervezetek közösségére utalt a hivatalos indoklásában.)

A történész épp elutazóban értük el, elmondta, 31-én tér vissza Magyarországra, és akkor összehív egy kuratóriumi ülést, hogy megbeszéljék, mi is a teendő az ügyben. Beszélt más kuratóriumi tagokkal, de ők sem tudtak Pintér akciójáról, sőt Stark úgy tudja, hogy senki sem tudott az alapítványon belül Pintér magánakciójáról – az elnökhelyettes amúgy Bayer ismeretterjesztő munkáját látta ajánlásra érdemesnek a kitüntetéshez.

Azért is mehetett mindez ilyen könnyen, mert az alapítványnak gyakorlatilag az a tevékenysége, hogy évente kétszer megemlékezést szervez az Oroszországba hurcoltak emlékére a budapesti Honvéd téri emlékhelyre, nincsenek napi kapcsolatban a kurátorok.

©

Bayer a gulágokhoz kapcsolható munkásságát Stark, mint korábban is mondta, nem ismeri, de nem vonja kétségbe, hogy van ilyen. Sok-sok éve foglalkozik történészként a gulággal, és rengeteg televíziós műsorba hívták meg szakértőnek - kérdésünkre úgy válaszol, Bayer sosem hívta. Ahogy a 444 is megírta, a kormány szerint Bayer Szalkai Zoltánról készült nagy sikerű beszámolója különösen sokat nyomott a latba a Lovagkereszt odaítélésekor. Szalkai Zoltánt Stark futólag ismeri, tudja, hogy kísérletet tett arra, hogy bejárja az egykor szibériai fogolytáborokat, a Bayer-féle beszámolót viszont nem ismeri. De Stark szerint elég sok újságíró foglalkozik a gulággal Bayeren kívül is, "sok nevet lehetne említeni".

Stark csak ismételni tudja Bayerről, hogy "mélységesen ellenzem az ő kitüntetését". Nem olvassa rendszeresen a publicistát, de olykor beleolvasott a cikkeibe, és "szellemisége nem fér össze az alapítvány által képviselt szellemiséggel". Bayer rasszista megnyilatkozásai miatt sem, azért sem, mert a publicista "gyűlöletkampányt folytat a menekültek ellen", de azért sem, mert azt az orosz rendszert népszerűsíti, amely nem néz szembe a sztálini rendszer bűneivel (Bayer kiállt Vlagyimir Putyin mellett). Ezért Stark méltatlannak tartja Bayert a kitüntetésre.

Ezzel nincs egyedül, eddig ennyien adták vissza állami kitüntetésüket Bayer Magyar Érdemrend Lovagkeresztje miatt. Itt pedig arról olvashat, hogy Áder János megvétózhatta volna (Sólyom László Horn Gyulát érintő akciójához hasonlóan) Bayer kitüntetését, ha akarta volna.

Megkerestük Pintér Jolánt is, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Lovagkereszttel tüntették ki Bayer Zsoltot

Pár hónapja egy gyűlöletkeltő cikk miatt büntették a lapját, most viszont Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta Bayer Zsolt publicista.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!