szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Robbantani akart két arab a bécsi metróban – a magyar kormánypárti sajtó szerint a terrorveszély itt van a küszöbünkön. Közben fél nappal lapzártájuk előtt a keresett férfiak egyike jelentkezett a rendőségen.

Amit az osztrák sajtó elhallgat, azt a Magyar Hírlap nem fél nagy terjedelemben megírni. Ezek szerint robbantásra készültek a bécsi metróban, potenciális terroristákat keres a rendőrség. A hír már a lap címapján is végigfut, belül bő fél oldalon tudhatjuk meg a részleteket, például a tényt, hogy bomba volt a férfiaknál. Bayer Zsolt pedig publicisztikában figyelmeztette magát a Magyar Időkben:

"hogy el ne felejtsem: tegnap Bécsben a metrón akart robbantani két arab".

Jó, ha Bayer nem felejti el, mert egy szó sem igaz belőle. Az idézett eset nem tegnap történt, hanem egy hete, ez még a Magyar Idők rövidhírében is szerepel két oldalra Bayer írásától. És miközben a magyar kormánypárti újságok a rejtélyes terroristákról szóló cikkeiket készítették kedden, besétált a bécsi rendőrségre az egyik meggyanúsított férfi, és vallomást tett.

Az történt tehát, hogy egy hete, július 17-én turisták az U1 vonalon Reumannplatz irányában hallani vélték, hogy két férfi a bécsi metróban arról beszélt arabul, hogy "öt percre állították be a bombát". A Bécsben tartózkodó, arab nyelvismeretekkel rendelkező házaspár koffert látott a közel-keleti kinézetű férfiaknál, így azonnal értesítették a legközelebbi megálló felügyeletét. A vonatot Reumannplatz állomáson feltartóztatták, és átkutatták. Az egy órán át tartó intézkedésen nem találtak koffert, a két, egymással beszélgető férfi sem volt már a helyszínen.

A bécsi rendőrség komolyan vette a veszélyt, így a videófelvételeken beazonosította a két férfit a turisták segítségével, most hétfőn körözést adtak ki ellenük a fényképeket használva, így ismerte fel magát az egyik. Ő kedden jelentkezett a rendőrségen, és tagadta, hogy robbantásról beszéltek volna, ilyen komolyan nem hangozhatott el közöttük. Tegnap őt kihallgatta a tartomány bűnügyi hivatala. A rendőrség szóvivője, Paul Eidenberger pedig azt mondta: a ganúsított szerint félreérthették szavaikat. A másik férfi személyazonosságát is tisztázta idő közben a bécsi rendőrség.

A hír kedd kora délután jelent meg a die Presse oldalán, a der Standard már délelőtt közölte, hogy a két keresett férfi egyike jelentkezett a rendőrségen és a második kilétét is ismerik. Ez a két információ már nem fért be a két magyar kormánylap 10 órával későbbi lapzártájába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!