szerző:
hvg.hu

A Political Capital elemezte a választás eredményét, azt látták, a külhoni magyarok szavazata nem hozott mandátumot a Fidesznek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Political Capital szerint nem hozott a külhon mandátumot a Fidesznek, a győzteskompenzációval – vagyis a győzelemhez nem kellő szavazatok beszámításával a töredékszavazatokba – együtt viszont hetet is. A kormánypárt most is a levélszavazatok 96 százalékát szerezte meg, ráadásul most jóval több, 216 ezer szavazatot kaptak. Négy éve még a 122 ezer szavazat adott egy plusz mandátumot.

Az elemző cég szerint a magas részvételnek és a véletlennek köszönhető, hogy a külhoni magyarok szavazata most nem adott plusz mandátumot, plusz most csak 92 mandátumot osztottak ki, mert a német nemzetiségi képviselő (aki fideszes) is mandátumot nyert.

Győzteskompenzációból 972 237 töredékszavazat jött, ebből több mint 913 ezer a Fideszé. "Ha a megfelelő értékeket levonjuk a pártoktól, a végén a Fidesznek 5-tel kevesebb mandátum jutna, a Jobbik 2-vel, a további három bejutó lista pedig 1-1-gyel gazdagodna. Négy éve, amikor a Fidesz nem 91, hanem 96 egyénit nyert, nem 5, hanem 6 extra mandátumot köszönhetett az általa megalkotott hungarikumnak."

További részletek és táblázatok itt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!