szerző:
hvg.hu

Az előtüntetésen telekocsikat is szerveztek azoknak, akik szombaton a fővárosi tüntetésen részt akarnak venni.

A megosztottság ellen, az árkok betemetésért tüntettek pénteken délután nagyjából ötszázan a szegedi Kossuth-szobornál, ahol diákok beszéltek arról, hogy nem akarnak külföldre menni, de ehhez változás kell. Szegeden az "előtüntetésen" a szombati fővárosi tüntetésre telekocsikat is szerveztek azok számára, akik szeretnének az újabb megmozduláson részt venni.

Az egyik egyetemi hallgató, Körmendi Zoltán azzal kezdte beszédét, hogy "sorosbérenc", és egyesek szerint nem keresztény, ezzel szemben ő egy országát szerető római katolikus. A diák szerint Magyarországon a demokrácia egy dologban hasonlít a focira: a drága stadionba és a parlamentbe is kevesen járnak be, ott "csicskapártoznak" és szotyit köpködnek. "Orbán országában nem a tudás számít, hanem a kapcsolatok, ahol a dohányboltok működtetéséhez nem vállalkozói tehetség kell, hanem egy telefonhívás Lázárhoz" - mondta.

Körmendi szerint nincsenek elváló hatalmi ágak, a köztársaság elnöke, a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria elnöke is fideszes. "Patyi Andrást úgy vonja felelősségre Orbán Viktor, mint Áts Feri Nemecsek Ernőt a Pál utcai fiúkban" - tette hozzá.

©

Körmendi szegedi példákat is hozott, például az egyik választókerületben nyertes B. Nagy Lászlót, aki egy interjúban a szegedieket erkölcstelennek, vagy legalábbis kevésbé erkölcsösnek mondta a kerületéhez tartozó vidékiekhez képest. De felemlítette azt is, amikor a kampányban szintén B. Nagy egy szociológiai kutatást használt fel hazug módon úgy, hogy az azt készítők a migránsok betelepítését készítették elő. A kutatásról később kiderült, hogy az 18 éve folyik az egyetemen, és minden tanévben a szociológia szakos hallgatók készítik el gyakorlatként.

Az egyetemista matekozott is egy kicsit, kiszámolta, hogy a jelenlegi parlamenti patkóban helyet foglaló 66 ellenzéki képviselő 42 302 magyar polgárt képvisel, míg a 133 Fideszes képviselőkre egyenként 19 600 jut, mivel többen szavaztak az ellenzékre, mint a kormánypártiakra.

Változtatnunk kell, hogy ne kelljen külföldre mennünk azért, hogy boldogok legyünk. Vagyunk 2 791 954-en.

A bemelegítő tüntetésen felszólaltak még egyetemisták és egy történelem szakos egyetemi dolgozó is, aki az illiberális demokráciáról, illetve annak lehetetlenségéről beszélt.

A villámtüntetést Tarnay Kristóf szervezte, aki szerint borzasztóan megosztott ma a társadalom, magyar és magyar közé ver éket a kormány, szerinte megfélemlítéssel és manipulációval nyertek választást. "Ez csak a bemelegítés volt" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!