szerző:
hvg.hu

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete várja a visszaemlékezőket, valamint azokat is, akiknek maradt valamilyen írásos, képi vagy tárgyi emléke az 1988-as tüntetésekről.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete közös kezdeményezést indít a rendszerváltás időszakának, ezen belül is az 1988-as országos tömegtüntetések és demonstrációk forrásainak feltárására, összegyűjtésére és bemutatására, ezért

kérik mindazok jelentkezését, akik megmaradt írásos vagy képi emlékeiket szívesen megosztanák, hogy személyes visszaemlékezésekkel, esetleges tárgyi emlékek segítségével együtt elevenítsék fel a múlt ezen eseményeit.

Hozzáteszik, a magántulajdonú iratokat, annak tulajdonosa engedélyével, a Levéltár másolatban, digitális formában archiválja és szakszerűen megőrzi azokat az utókor számára is, a két intézmény pedig közös, oktatási segédletként is hasznosítható honlapon, párhuzamosan kívánja közzétenni ezen események korabeli forrásait (fényképek, szórólapok, plakátok, felhívások stb.), valamint az egyes demonstrációkkal kapcsolatos egykorú állambiztonsági iratokat.

Az 1988. május 27-i, bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről már most van egy virtuális minikiállítás az ÁBTL honlapján, valami ilyesmire lehet számítani, ha valaki megosztja az emlékeit, vagy a nála lévő tárgyakat a levéltárral.

Kapcsolatfelvételért és további információkért a levéltárat kell keresni, melynek címe 1067 Budapest, Eötvös u. 7., postacíme 1369 Budapest Pf. 367. Telefonon az (1) 478-6026-as számon lehet érdeklődni, e-mailben pedig az [email protected] címen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!