szerző:
hvg.hu

A már a középdöntőbe jutott YesYes egyik dala nagyon hasonlít Alan Walker Faded című szerzeményére, legalábbis ezt üzeni a két számot összehasonlító videó feltöltője, amit a Comment:com fedezett fel.

Az említett videó bizonyos Kram Berevtől származik, aki a Facebookra töltötte fel a felvételt. Ebben a két együttes, a YesYes I Let You Run Away című dalát hasonlítja össze Alan Walker Faded című szerzeményével, azonos tempóra állítva mindkettőt, mintegy rámutatva: a két mű között hasonlóságok fedezhetők fel. Plágiumról persze nem esik szó, de, jegyzi meg a Comment:com, a dalok ettől függetlenül is megdöbbentően hasonlítanak egymásra. (A felvétel később eltűnt a Facebookról, de a portálnak sikerült előbányásznia.)

A történet legérdekesebb része, hogy a videót korábban megosztó Kram Berev korábban a YesYes harmadik tagja volt, de már jó egy éve kiszállt a zenekarból – ehhez a dalhoz sem volt köze szerzőként.

A videó közzététele után Berev oldalát pillanatok alatt ellepték az egycsillagos értékelések, és hasonló véleményt formált meg a YesYes-dal szerzője is, aki nem mellesleg dolgozott a tavaly plágiumbalhéba keveredett Jetlag-dalon is – írja a Comment:com. A portál emlékeztet: éppen Jetlag nevű zenekar volt az, amelyiket tavaly kizárták A Dalból. És bár a lépést a sajtó felé úgy kommunikálták, hogy nem igazán tudtak a gyártók megegyezni a zenekarral, sokkal valószínűbb, hogy a Nyugat.hu-n megjelent plágiumgyanú miatt maradtak le a versenyről.

A Comment:com megszólaltatott több zenei szakembert is, ám eltérő vélemények születtek. Egyikük azt mondta, hogy "szerinte nem egy az egyben másolata, de a hangszerelése nagyon hasonló". Egy másik szerint "alapvetően a Faded volt a referencia, a refrénnél egyértelmű a hasonlóság, de azért van változtatás benne, hogy ne legyen plágium."

Hogy az volt vagy sem, nem tudni, A Dal zsűrije mindenesetre továbbjutással jutalmazta a produkciót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!