szerző:
hvg.hu

Kevés magyar olvas könyveket, de aki megteszi, az nagyon sok időt tölt ezzel.

Naponta tíz percet töltenek átlagosan könyvolvasással a magyarok – mutatta ki az Eurostat. Ez nagyon kevésnek tűnik, de még így is Európa egyik legjobb adata a mienk (igaz, a felmérést nem a teljes EU-ban végezték el, csak 15 tagállamban). A legtöbbet az észtek olvasnak, napi 13 percet, majd a finnek és a lengyelek következnek 12-12 perccel, utánuk jönnek a magyarok. A legkevesebbet a felmérés résztvevői közül a franciák olvasnak könyvet, napi átlagban alig két percet.

Igaz, azt a magyaroknak csak a 10 százaléka mondta, hogy rendszeresen vesz a kezébe könyvet, ezzel pedig már csak a középmezőnyben állunk. A legtöbb rendszeres olvasót a finnek, a lengyelek és az észtek között találták, míg a lista alján a franciák, a románok és az osztrákok állnak.

Vagyis nem sokan olvasnak nálunk, de aki könyvet vesz a kezébe, az nem teszi le könnyen. Azok közül, akik rendszeresen olvasnak, a magyarok töltik el a legtöbb időt ezzel, 1 óra 37 percet napi átlagban.

De hiába olvasnak sokat a magyarok, könyvekre költeni így sem tudnak sokat. A könyvek és a nyomtatott újságok vásárlását egy kategóriában méri az Eurostat, a magyar háztartások az összes kiadásuk egy százalékát sem szánják erre, aminél rosszabb adatot csak az EU hat országában mértek (ez már egy másik felmérés, ebben az EU mind a 28 tagállama szerepelt). Az összes kiadáshoz képest a legtöbbet a szlovák, a német és a lengyel háztartások költötték könyvekre, a legkevesebbet pedig a görögök, a bolgárok és a máltaiak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!