Tetszett a cikk?

Ma már olyan természetes az egész: megszomjazunk és odasétálunk a hűtőhöz egy jéghideg italért, napok múltán is úgy esszük a karácsonyról megmaradt finomságokat, mintha csak aznap főztük volna. De nem volt ez mindig így. Íme 8 érdekesség az emberiség egyik legnagyobb találmányáról, amelyekkel akár tízezreket is spórolhatunk.

1. Az emberiség már az őskorban felismerte a fagy tartósító tulajdonságát: kezdetben hóval és jéggel fedte be az ételt. Az ókorban földbe ásott jégvermekben, pincékben, kutakban tárolták az élelmiszert, de a jéggel való hűtés népszerűsége miatt a jégkereskedelem is virágzott.

2. A jeges hűtés egészen az 1800-as évekig meghatározó maradt. Talán ebből ered az a tévhit, hogy a hűtőszekrények falán képződő jég segíti a hűtést. Pedig éppen az ellenkezője igaz: a fagyos réteg akadályozza a hűtő optimális működését, megnöveli az áramfogyasztást és jelentősen csökkenti a rendelkezésre álló helyet a mélyhűtőben. Hűtőválasztáskor ezért célszerű No Frost technológiás készüléket választani, amelynek köszönhetően nem képződik jégréteg a hűtőtérben.

3. Az első “hidegcsináló gépet” John Gorrie szabadalmaztatta 1851-ben. Az ipari méretű hűtőberendezés felhasználói ekkor leginkább az élelmiszerfeldolgozó- és tároló üzemek (például a sörfőzdék és vágóhidak) voltak.

4. A kisebb, háztartásokban is használható hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg, terjedésüket nagyban segítette a freon feltalálása 1928-ban, amely a korábban használatos, egészségre is ártalmas, robbanásveszélyes ammóniát váltotta fel.

5. A freon feltalálásával a hűtőszekrény bámulatos gyorsasággal terjed el, 1937-re az USA-ban már minden második háztartás rendelkezett hűtőszekrénnyel. Mára már a hűtő a konyha lelke is egyben: naponta körülbelül 15-20-szor nyitjuk ki az ajtaját.

6. A hűtőszekrény a családi kassza szempontjából a legköltségesebb elektromos berendezés: fogyasztása típustól függően egy átlagos család villanyszámlájának akár a 10 százalékát is kiteheti. Vásárláskor ezért lehetőleg energiatakarékos berendezést válasszunk, a Samsung hűtőszekrényei például már akár 65-80 százalékkal kevesebb áramot használnak, mint a nem környezettudatos berendezések!

7. A konyha a 21. századra az otthon központjává vált: a főzés egyfajtaközösségi programmá alakult át, konyhánk kinézete pedig az önkifejezés egyik legmodernebb módjának számít. Éppen ezért, soha nem volt ekkora igény stílusos, letisztult kialakítású berendezésekre, amelyek modern térré varázsolják a konyhát. A Samsung Food Showcase hűtőszekrény prémium stílusban kialakított, finomított acél borítással rendelkező kétajtós fridzsider, amelyet a szolid fémes élek és a jégkék kijelző találkozása tesz igazán elegánssá.

8. Tudta? A magyarok naponta átlagosan fél kiló élelmiszert dobnak ki, és erre sokszor azért kerül sor, mert nem vesszük észre, ha hűtőnkben egy termék lejár. A Samsung Food Showcase hűtőszekrényt intelligens tárolórekeszekkel és magas hatékonyságú LED toronyvilágítással látták el, amely a hűtő leghátsóbb sarkait is tökéletesen megvilágítja, így nincs többé ott felejtett étel. A kétajtós szerkezet is azt segíti, hogy a hűtő tartalmát egy pillanat alatt felmérjük, és lássuk, milyen finomságok várnak még ránk.

További információk