HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az óvodások döntöttek.

Korábbi kutatások alapján az volt a pszichológusok véleménye, hogy a nagyobb gyerekekkel és a felnőttekkel ellentétben az óvodás gyerekek egy-egy cselekedet erkölcsösségét nem a szándék alapján ítélik meg, hanem magát a tettet nézik.

Gavin Nobes, a Kelet-Angliai Egyetem pszichológusa kutatócsoportjával felülvizsgálta az eredményeket.

A korábbihoz hasonló helyzeteket meséltek el óvodásoknak, de változtattak a megfogalmazáson.

Például a „Szerinted szabad Samunak hatalmas pókot adnia Lucának?” kérdés helyett azt kérdezték: „Szerinted Samu kedves?”.

Eredményeik arra mutatnak, hogy a megfogalmazás minimális változtatásával egészen új helyzetet tudnak teremteni: a mostani óvodáscsoport egyértelműen elítélte Samut a kellemetlenkedésért.

Lucát nem kérdezték.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!