szerző:
hvg.hu

Valószínűleg egy nő maradványai fedezték fel több mint háromezer méteres magasságban Mongóliában. A cipője első blikkre olyan volt, mintha az egyik ismert sportmárka gyártója készítette volna. Szakemberek szerint ugyanakkor a lelet nem feltétlenül a csíkos cipő miatt érdekes.

A múmiát, pontosabban annak maradványait régészek fedezték fel az Altaj hegységben, Mongólia területén. Valószínűsítik, hogy egy nőről van szó, és úgy becsülik, hogy nagyjából 1500 éves lehet a lelet. Az elhunytnak csak a lábait és a kezeit találták meg.

Olyan cipője volt, ami első látásra egy Adidas-cipőre hasonlított – legalább is így látta az egyik kommentelő, aki olvasta a leletről szóló hírt. A régészek nyilván a helyén kezelték a felvetést, bár tény, hogy valóban három csík látható a cipő oldalán.

Szakemberek szerint a maradványok inkább azért különlegesek, mert segítségükkel némi bepillantást lehet nyerni a korabeli mongolok életébe. A The Siberian Timesnak nyilatkozó kutató szerint a most felfedezett ember valószínűleg nem az elit tagja volt, hanem egy hétköznapi ember, mert a sírban talált tárgyak erre utaltak.

A maradványokat megpróbálják óvatosan „kicsomagolni”, mert így hátha biztosabban meg tudnák határozni az elhunyt nemét. A sír három méter mély volt egyébként. A leletekből arra is következtettek a szakemberek, hogy a korábban ott élt emberek igen ügyes kézművesek voltak.

További fotók a brit The Daily Mail cikkében találhatóak.