szerző:
hvg.hu

Egy orosz feltaláló szerint a lecsatolható utastér lehet a jövő. Hasonló megoldáson gondolkodik az Airbus is.

Bár a repülőgépgyártók jelenleg is az utasok biztonságát helyezik előtérbe, de ha a gép zuhanni kezd, akkor azért baj van. Egy orosz feltaláló azonban úgy véli, van olyan módszer, amivel még biztonságosabb lehetne a repülés. Az Independent beszámolója szerint Tatarenko Vlagyimir Nikolajevics a lecsatolható utastérben látja a megoldást.

Amennyiben a repülő felszálláskor, leszálláskor, vagy útközben vészhelyzetbe kerül, a gép törzse leválna, majd a tetőbe épített hatalmas ejtőernyőknek köszönhetően szép lassan ereszkedne a föld felé. A feltaláló az egészet úgy alakítaná ki, hogy az utasok poggyászát is sikerüljön megmenteni.

Nikolajevics azt állítja, az általa megkérdezett emberek 95 százaléka szívesen fizetne többet azért, hogy ilyen technológiával ellátott gépen utazhasson. Igaz, arra nem tudott válaszolni, hány embert is kérdezett meg a témában. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik megkérdőjelezik a technológia hatékonyságát, mondván, hogy a lecsatolható kabin veszélyeztetné a gép szerkezeti integritását, és az sem tisztázott, mi történik a pilótákkal, ha leválik az utastér.

Tény azonban, hogy nem ez az első alkalom, hogy a levehető utastér ötlete felmerül. 2013 februárjában az Airbus nyújtott be hasonló ötletéről szabadalmi kérvényt. A cég elképzelése szerint az utasok a levehető utastérbe szállnának be, majd azt felülről helyeznék a gép törzsére a felszállás előtt. A megérkezés után hasonló módon történne az utasok távozása is – ezzel pedig még a fordulóidőn is spórolnának a légitársaságok.

Ha érdeklik a repülős érdekességek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!