szerző:
Papós Tamás

A Google fejlesztett egy Chrome-bővítményt, hogy sokkal kényelmesebbé tegye böngészés közben a szótárazást, valamint a kiejtés tanulását.

Aki idegen nyelvű szövegekkel sűrűn találkozik munkája vagy érdeklődési köre miatt, vagy esetleg most tanul egy idegen nyelvet, annak érdemes Chrome-böngészőben telepítenie a Google Dictionary bővítményt. Ezzel kap egy nagyon kényelmesen használható egynyelvű szótárt.

Letöltés után megjelenik a szolgáltatás logója a bővítmények között. Innentől kezdve ha kijelöl egy szót és megnyomja az ikont, akkor megjelenik a részletes egynyelvű leírás, illetve a legtöbb szónál egy hangszóró ikonra kattintva meg lehet hallgatni a szó helyes kiejtését is.

A beállítások között megadható, hogy a 13 nyelv közül melyikkel szeretnénk szótárt, alatta pedig az első rubrika kipipálásával elértheti, hogy a szavak kijelölése után dupla kattintással megjelenjen a rövidebb leírás és a kiejtés. A második rubrika választásával elvileg már a szó kijelölésénél is előbukkan a szótárablak, de ez utóbbi funkció tesztünk során nem működött.

©

Ezek alatt pedig azt lehet kipipálással elérni, hogy a szolgáltatás elraktározza a korábban kiszótározott szavakat.

Amennyiben nem bővítménnyel, hanem egy direkt erre fejlesztett honlapon és alkalmazáson keresztül használna egy kiváló egynyelvű szótárt, egy korábban ajánlott szolgáltatással megteheti.

Az angoltanulásban még több remek online lehetőség segítheti. A gyakorlásnak két kellemes módja is van: ezen az oldalon olcsón, otthon, sorozatokat nézve fejlesztheti szókincsét, de arra is van megoldás, hogy a legnagyobb dalszöveggyűjtemény oldalán és alkalmazásaival tanuljon. Amennyiben ilyen egyszerűen akarja a nyelvtant is elsajátítani, a Duolingo magyarul is elérhető honlapja és appja gyors és ingyenes segítség lesz, ezen a remek weboldalon pedig tovább fejlesztheti szókincsét. Akinek pedig nem tetszik a Google Fordító, próbáljon ki egy remek alternatívát.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!