szerző:
hvg.hu

A magyar származású Félix "xQc" Lengyel egy Overwatch-mérkőzés közben tett homofób kijelentést meleg ellenfelére. Eltiltást és félmilliós pénzbüntetést is kapott.

Lassan mindenki számára ismert tény, hogy az e-sport is van annyira érdekes és népszerű, mint akármelyik sportághoz kapcsolódó megmérettetés, így gyakori, hogy a különféle csarnokokat nem focidrukkerek, hanem épp Counter-Strike- vagy az ugyancsak kompetitív elemekre építkező Overwatch-szimpatizánsok töltik meg. És mint akármelyik versenyszám esetében, az e-sportban is vannak szabályok, amelyeket nemcsak illő, de egyenesen kötelező betartani.

Persze akadnak, akik ilyen-olyan kihágások miatt rendszerint büntetésben részülnek, de a komolyabb megrovások viszonylag ritkák. Ezért is számít kiemelt jelentőségűnek a magyar származású, de Kanadában élő Lengyel esete. A Dallas Fuel játékosát most 2000 dolláros (kb. 500 ezer forintos) pénzbüntetéssel sújtották, amiért homoszexuális ellenfelét, Austin "Muma" Wilmotot homofób szavakkal illette egy meccs utáni streamben, több ezer néző előtt. Az Engadget beszámolója szerint Lengyel húzását az őt foglalkoztató profi amerikai csapat, a Dallas Fuel sem díjazta, kijelentései miatt négy meccsre szóló eltiltást is kapott.

Lengyel egyébként bocsánatot kért a történtek miatt, Wilmot pedig el is fogadta azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Új betegséget ismert el a WHO: a mentális zavarok közé sorolták be a videojátékoktól való függést

Először jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különféle mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójának első változatában a videojáték-függőség mint létező betegség. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelentene az életünkre, de egy ilyen kaliberű jelentést, főleg, ha az a WHO-tól származik, tanácsos a komolyan venni.