szerző:
hvg.hu

Sem az elnökkel, sem Dzsongun húgával nem állt le csevegni.

Öt perc után távozott Mike Pence amerikai alelnök arról a vacsoráról, amelyet a pjongcsangi téli olimpia nyitóünnepségére szerveztek. Pence nem mással osztotta volna meg asztalát, mint Kim Jongnammal, Észak-Korea köztársasági elnökével - írja a BBC.

Kimnek politikai súlya nincsen, pozíciója reprezentatív, a döntéseket a párt, illetve a legfőbb vezető, Kim Dzsongun hozza. A téli olimpián vendégként jelen van Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong is. A mosolyoffenzíva elelnpontjaként azért az északiak tartottak egy katonai parádét egy nappal a megnyitó előtt.

Arról nincs információ, hogy Pence az északiak jelenléte miatt lépett volna le, de valószínűleg nem örült az ültetési rendnek. Az alelnök ugyanis vendégként Frank Warmbiert vitte magával Pjongcsangba. Ő annak az amerikai egyetemistának az apja, akit Phenjanban letartóztattak, majd súlyos bántalmazások nyomaival, kómában adtak vissza évek múltán. Otto Warmbier kevéssel hazaszállítása után meghalt. Pence gesztusa egyértelműen az északi diktatúrával való szembenállást hangsúlyozza.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!