A vörösborban az igazság és a sejtvédő antioxidáns

1 perc

2006.04.20. 10:56

A Franciaországban élő emberek körében ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés, mint az Egyesült Államok vagy Anglia lakosainál – derül ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

A vörösbor elpusztítja
a veszélyes szabadgyököket.
Inni kell, ha meghalunk is...
Az eredmény azért lehet meglepő, mert a vizsgált személyek több rizikófaktora: az elhízás, a dohányzás, a zsírfogyasztás mindenütt hasonló volt. A különbség magyarázatát ismét csak abban találták meg (s ebben ez a vizsgálat nem az első, s valószínűleg nem is az utolsó), hogy a franciák rendszeresen, de mértékletesen, és szinte kizárólag az étkezésekhez kötötten fogyasztanak vörösbort, ami köztudottan antioxidáns hatású, vagyis felveszi a harcot a szervezetnek ártó szabadgyökökkel szemben.

A civilizált világban az emberi szervezetet érő hatások gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezen hatásoknak egy részét (így a levegőszennyezést, a munkahelyi stresszt) nehéz kiküszöbölni, ám megfelelő életmóddal, táplálkozással van mód tenni valamit az egészség megóvása érdekében.

A szabadgyökök szerepe elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Tevékenységüket úgynevezett védelmi rendszer ellenőrzi, ám ha ennek működésében zavar támad, túlzottan elszaporodhatnak a szabad-gyökök, s ezek végül károsíthatják a DNS-t, a szervezet fehérjéit.

A túlzott szabadgyök-képződésnek – az élettannal foglalkozó szakemberek szerint – számos oka lehet: a szervezet immunrendszerének gyengülése, a környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok erőteljes jelenléte, a túlzott alkoholfogyasztás, az ételkészítés során túlhevített olaj, a dohányzás, a kimerítő testedzés, a gyulladásos folyamatok.

A szabad gyökök elszaporodásának hatására a szervezetben idegrendszeri zavarok, keringési-, szem-, tüdőbetegségek, tumorok alakulhatnak ki, megindulhat az idő előtti öregedés folyamata. A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsok ezt a negatív folyamatot megakadályozhatják.

A növényi táplálékokban lévő antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában.