Pornó és családi képek – ezek mindenki keresési előzményeiben biztos pontok?

Vándor Éva

7 perc

2019.11.18. 14:05

2019.11.19. 11:55

Edward Snowden ma már úgy mutatkozik be, hogy valaha a kormánynak dolgozott, de most már a közjónak dolgozik, egész pontosan védeni igyekszik a társadalmat attól az embertől, aki valaha volt. És ezt az embert most egy önéletrajzban mutatja meg a nyilvánosságnak. Mi az az öt izgalmas kérdés, amelyre választ kapunk a CIA és az NSA egykori hírszerzőjének a memoárjából? Igen, a pornó is előkerül.

Edward Snowden 2013 júniusában robbant be a köztudatba, és ma a világ leghíresebb közérdekű bejelentője, azaz whistleblowere, aki alaposan megrengette a mindennapjainkat azzal, hogy lerántotta a leplet az amerikai kormányzat tömeges megfigyelési műveleteiről.

Az azóta eltelt hat évben Snowden nagyon sokszor megszólalt, készült róla dokumentumfilm (Citizenfour), 2016-ban pedig mozifilm is (Snowden). Most viszont egy önéletrajzzal állt elő – bár az előszóban azt írja, könnyebb volt elhatároznia, hogy a nyilvánosság elé lép a kormányzat törvénysértéseiről szóló bizonyítékokkal, mint meghoznia a döntés, hogy számot adjon az életéről. Ahogy fogalmaz:

A visszaélések, amelyeknek tanúja voltam, cselekvést követeltek, de senki nem ír memoárt azért, mert képtelen ellenállni a lelkiismerete parancsának.

A könyv Snowden észak-karolinai gyerekkorától a moszkvai száműzetéséig ível, és a felnövéstörténet és a kémregény érzékeny és izgalmas keverékét nyújtja. Minthogy egy volt hírszerzési elemzővel van dolgunk, Snowden íróként is alaposan megválogatja, hogy mit oszt meg és mit hallgat el, de az biztos, hogy ez az eddigi legszemélyesebb megnyilvánulása – még az elkerülhetetlen távolságtartással is. És még a legmeghatározóbb döntésének, a tömeges adatgyűjtés leleplezésének is megadja a kontextusát, mint ahogy annak is, hogy ma már miért dolgozik azon, hogy védje a társadalmat attól az embertől, aki valaha volt.

Arról, hogy Snowden hogy siratta el az internetet, amellyel felnőtt, és amely őt felnevelte, ebben a cikkünkben foglalkozunk.

Most a csaknem négyszáz oldalból kiemeltünk öt izgalmas kérdést, amelyre választ kapunk a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt hírszerzőjének az önéletrajzából.