Shakespeare tollára való tragédiába csöppentek a magyar színészek

Hamvay Péter

8 perc

2020.03.31. 17:30

2020.03.31. 18:15

Művészek a patikában dolgoznak, míg a kulturális államtitkárság főosztályvezetője énekel. Összeállításunkból kiderül, a színészek fele „számlás”, így egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradt.

“Egy XIX. századi lakást újítunk fel épp, szeretnénk a nyílászárókat is korabelinek láttatni,

arra gondoltunk, hogy egy színházi díszletek kivitelezésével foglalkozó szakember meg tudná csinálni ezeket a festési-felületkezelési munkákat”

– így szól az egyik hirdetés a “Színházban dolgozol, de máshoz is értesz?” nevű Facebook-csoportban, amelyet Lengyel Anna dramaturg hozott létre, hogy segítse a munkaadók és a munka nélkül marad színházi dolgozók egymásra találását. (A munkát végül Kerekes Viktória színésznő és Horgas Péter díszlettervező vitték el.) 

„Ez még részben a szakmába vágó hirdetés, de a legtöbb egész más munkát ajánl, mint amit a színházban végeztünk, van fordítás, raktári és kerti munka, adatrögzítés, gyerekfelügyelet, és ezernyi más, van, aki például a kötelező irodalmi szövegeket olvastatná fel egy színésszel a gyerekének – mondja az ötletgazda, aki egy másik, ma már 680 tagot számláló Facebook-csoportot azoknak a színházi dolgozóknak hozott létre, akik saját, eddig rejtett képességeiket ajánlják fel a munkaadóknak.

Akinek tegnap még egy-egy népszerű darab fordítójaként ketyegett a jogdíj, az ma a “veszélyes kémiai anyagok osztályba sorolását” fordítja angolra.

Simkó Katalin, aki tegnap még az Árvácska címszerepében a törékeny, mindig éhes kislányt játszotta a Trafó háromszáznézős színpadán Kulka János oldalán, ma egy gyógyszertár megnövekedett beérkező készletének rakodásában segít – hogy még egyet említsünk a mára csaknem száz kiközvetített munka közül.