Crystal Group
Crystal Group

A klasszikus adóparadicsomok közül már a Seychelle-szigetek is arra kényszerült, hogy az OECD nyomásának engedve átláthatóbbá tegye az adórendszerét, így kerülve el a feketelistákat. A 2019-es változtatásoknak köszönhetően már nem sokkal maradnak el a nemzetközi adótervezés éllovasaitól.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – más néven OECD – az elmúlt években nagy erőfeszítést tett arra, hogy a nemzetközi adóelkerülést minél nagyobb mértékben visszaszorítsa. Ennek eredményeként készült el a BEPS projekt, amely a nemzetközi agresszív adótervezés és adóelkerülés ellen lép fel. Ezt kiegészítve megjelent a banki automatikus információcsere is, amely az átláthatatlan tulajdonosi struktúrával, a nem áttekinthető céges tevékenységgel és az adóelkerüléssel veszi fel a harcot. Ennek következményeként olyan társaságok nem tudnak bankszámlát nyitni, amelyeknek nem egyértelmű a tulajdonosi köre és a tevékenysége. Az elvárások teljesítését több mint száz ország vállalta.

A bekövetkező változások jól bemutathatók a Seychelle-szigetek esetével. A köztudatban adó- és offshore paradicsomként élő egzotikus ország egy időre feketelistára került a felettébb laza szabályozás miatt, amely például az adóbevallási és beszámolókészítési kötelezettség hiányával is magyarázható.

“A Seychelle-szigetek komoly erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy lépést tartson a nemzetközi adózási elvárásokkal és tendenciákkal” – nyilatkozta Volosin Jurij, a Crystal Worldwide nemzetközi tanácsadó cég pénzügyi igazgatója.

Az indiai-óceáni szigetország territoriális adórendszert vezetett be az idei évtől, ezáltal egy társaság bevételei két csoportba sorolhatóak, belföldről- és külföldről származó bevételekre. A belföldi ügyletekből származó profit után legalább 25%-os mértékű társasági adót kell megfizetni, továbbá adóbevallást és beszámolót is be kell nyújtani a hatóságokhoz. Fontos azonban, hogy a külföldi ügyletekből származó nyereség után nem keletkezik adófizetési kötelezettség, így sem adóbevallást, sem pedig beszámolót nem kell benyújtani.

Bár ezek a körülmények európai szemmel még mindig lazának tűnhetnek, de a nemzetközi szabályozásnak való megfelelést nagyban előremozdította.

„Amennyiben a klasszikus adóparadicsomok továbbra is szeretnének a nemzetközi adótervezés fontos szereplői maradni, kénytelenek lesznek követni a trendeket és megfelelni az OECD elvárásainak” – véli a szakértő. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a Seychelle-szigetek szereplése a nemzetközi adótervezési piacon komoly hatással van a gazdasági teljesítményre is, mivel az adókból befolyt összeg a szigetország harmadik legnagyobb bevételi forrása. Több mint 200.000 cég van bejegyezve az ország területére. Fontos, hogy az ország vezetése komoly hangsúlyt fektessen arra, hogy kedvező környezetet alakítson ki a nemzetközi üzleti világ szereplőinek.

A helyszín egyik legfontosabb tulajdonsága megmaradt, ami az anonimitás. A társaságok adatait továbbra is a külön engedéllyel bíró, független szolgáltatók tartják nyilván, nem a cégbíróság vagy más hatóságok, tehát a céges adatok nem érhetőek el nyilvánosan.

A magyar szabályozás szemszögéből kétféleképpen is lehet értelmezni a társasági adó mértékét, mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény szempontjából a szigetország nem tekinthető alacsony adókulcsú államnak, mivel az adó mértéke meghaladja a hazai 9%-ot, viszont a társasági adóról szóló törvény alapján a társaság által ténylegesen megfizetett adó mértékének kell elérnie a 4,5%-ot. Magyarország és a Seychelle-szigetek között nincsen kettős adóztatást kizáró egyezmény. Már egy korábbi cikkünkben is szó esett arról, hogy 2016 óta a fel nem osztott nyereség után nem keletkezik adófizetési kötelezettség, csak akkor, ha például osztalék formájában meg szeretné kapni a tulajdonos.

Láthatóan a nemzetközi trendek – amelyekre főként az OECD ajánlásai és más nemzetközi megállapodások vannak hatással – határozzák meg az egyes országok adórendszerében végbemenő változtatásokat. Ebből fakadóan a klasszikus adóparadicsomok fokozatosan elveszítik a vonzerejüket, napról-napra standardizálódik a nemzetközi adózás. Így amennyiben egy ország a saját útját választja, akkor nagy eséllyel hátrébb kerül a versenyben és nem fog tudni akkora szeletet vágni az adótervezési tortából.

A pozitív változtatás tökéletes példája a Seychelle-szigetek, amely ki tudott lépni a klasszikus adóparadicsom szerepéből és jelenleg egy újabb és modernebb köntösben kínálja a nemzetközi üzleti világnak az adótervezési lehetőségeket.Az oldalon elhelyezett tartalom a Crystal Worldwide Zrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Crystal Group BrandChannel

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Egyszerre hoz adóügyi szigorítást és lazítást az idei év azok számára, akik nemzetközi üzleti érdekeltségekkel, illetve külföldi jövedelemmel (is) rendelkeznek: a január első napjától hatályos jogszabályváltozások összességében ugyanakkor az észszerűség, életszerűség irányába mutatnak, bizonyos esetekben pedig akár még megtakarítást is eredményezhetnek az eddigiekhez képest.

Crystal Group BrandChannel

Lehet-e legálisan offshore cége?

Ma már nem lehet szitokszó az offshore Magyarországon sem, hiszen a hazai szabályok megváltozása kvázi elismerése annak, hogy egy offshore cég alapításának oka elsősorban nem az adóelkerülés. Mivel már az adóparadicsomok is szolgáltatnak adatokat más országoknak, annak sem kell félnie, aki üzleti partnerként kerül kapcsolatba egy offshore céggel.

A svédek kezdeményezték Julian Assange őrizetbe vételét

A svédek kezdeményezték Julian Assange őrizetbe vételét

Aki a görög tengerpartra megy, elfelejtheti a kanyargós, meredek hegyi utakat

Aki a görög tengerpartra megy, elfelejtheti a kanyargós, meredek hegyi utakat

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

Nem kötött vádalkut, évekig tartó perre készül Lagzi Lajcsi

Nem kötött vádalkut, évekig tartó perre készül Lagzi Lajcsi

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"