szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

27 halott, több mint 3000 sérült, több százezer elgázolt állat – ilyen sötét mutatókkal zárta a tavalyi évet...

27 halott, több mint 3000 sérült, több százezer elgázolt állat – ilyen sötét mutatókkal zárta a tavalyi évet Németország a vadak által okozott közlekedési balesetek vonatkozásában.

Az AutoBild című szaklap jelentése szerint a tendencia megfékezésének érdekében a német autóklub (ADAC) a vadászszövetséggel (DJV) és a közlekedésbiztonsági hatósággal (DVR) karöltve különféle kísérleti szimulációkat bonyolított le. Ezek megdöbbentő eredményeket hoztak.Kiderült például, hogy egy 60 kilométer/órás sebességgel elgázolt vadkan 3,5 tonnás, vagyis egy jól megtermett orrszarvú súlyának megfelelő erőhatást fejt ki, míg egy elgázolt szarvasbika esetében akár egy elefánt súlyának megfelelő is lehet a fellépő erőhatás. Tovább rontja a helyzetet, hogy a vadak által gazdagon lakott területeken rendkívül ritka, hogy valaki csak 60 kilométer/órával közlekedik, a sebesség az esetek túlnyomó többségében ennél lényegesen magasabb.

Az ADAC által lebonyolított töréstesztek legfőbb tanulsága az volt, hogy a vadak által okozott közlekedési balesetek esetében nem csupán maga az állat elgázolása a veszélyes, hanem a szembejövő forgalom. A 80 kilométer/órás sebességgel elgázolt mű-vaddisznócsorda esetében az utasok sértetlenek maradtak, az elkerülő manőver viszont minden esetben ütközéshez vezetett a szembejövő forgalommal.

A tapasztalatok alapján az ADAC ajánlásokat is tett: ha állatok keverednek az útra, hirtelen kormánymozdulat helyett az autós igyekezzen erősen fékezni, s ajánlatos a különféle elektronikus és más vadriasztó berendezések használata is. Legjobb megoldás az ilyen esetek megelőzése: közlekedjünk lassan, kissé balra tartva és kerüljük a távolsági fényszóró használatát, az ugyanis megzavarhatja az állatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi

Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban