szerző:
hvg.hu

A sokak által egyszerűen csak Honecker bosszújaként emlegetett kis kétütemű járgányról kevesen tudják, hogy költeménybe is foglalták a nevét. Ráadásul nem is egyszer.

Nem is olyan régen még tele voltak a hazai utak a büdös kétütemű füstöt okádó, de ennek ellenére sokakban kedves emlékekeket felidéző Trabantokkal. Mára ezek az NDK "csodák" szinte már teljesen kikoptak a magyar utakról, de nekünk nemrégiben még sikerült találnunk egy patika állapotú, igaz cserébe 1,2 millió forintos példányt.

A szocialista járgányokért rajongó Olvasóinkkal vélhetően kevés újdonságot tudnánk megosztani a Trabanttal kapcsolatban, az viszont talán még számukra is újdonság, hogy a Trabantot a közelmúltban több alkalommal is versbe foglalták. Az egyik ilyen költemény a Bartos Erika által jegyzett "Százlábú" verseskönyvből származik:

Trabant
Volt régen egy Trabantunk,
Trabantunkkal utaztunk.
Pöfögtünk és zötyögtünk,
Macskakövön döcögtünk.

Elvitt minket bárhova,
Debrecenből Sopronba.
Hogyha leállt, megtoltuk,
Trabantunkkal szaladtunk.

Kerekszemű kis Trabant,
Beleülni nagy kaland,
Kék volt, mint a nyári ég,
Rég volt az már, nagyon rég!

A másik Trabant vers korábbi keltezésű, és az alábbi hangfelvételen maga a szerző, Nagy Bandó András adja elő:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!