szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KRESZ tiltja a mobiltelefon használatát, a bírságot azonban nemcsak a telefonálás vagy az SMS-ezés miatt szabhatja ki a rendőr.

Az elmúlt években számos kampány indult már azért, hogy az autósok figyelmét felhívja arra, mennyire veszélyes dolog vezetés közben mobiltelefonálni. Elég csak erre a szoborra, vagy erre a videóra gondolni, mindkettő elég erős érv a nem mellett.

Ettől függetlenül a mai napig sokan megteszik, pedig köztudott, hogy a KRESZ tiltja, a rendőrök pedig keményen büntetnek érte. Fontos tudni azonban, hogy nemcsak akkor kaphatunk csekket, ha vezetés közben nyomkodjuk a mobilt – hívja fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.

A pontos szabályozás szerint

a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy nem csak a telefonálást és/vagy az sms üzenetküldést bünteti a rendőr, hanem a mobiltelefon bármilyen okból történő kézbentartását. Ezek alapján az autós "a forgalmi okból történő megállás", például piros jelzőlámpa esetén kézbe veheti a mobilt, a motorosoknak viszont ez (is) tilos.

©

Fontos ugyanakkor, hogy a Kúria egy 2014-es döntése értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki elutasít egy bejövő hívást. "Egy rendőri igazoltatás során ezért sem lehet arra hivatkozni, hogy nem telefonált a vezető, és nem lehet kérni, hogy ellenőrizze az eljáró rendőr a híváslistát, mivel pusztán a telefon kézbentartásával megvalósítja a járművezető a szabálysértést függetlenül attól, hogy milyen célból tartotta magánál azt" – írja a D.A.S.

De mi a helyzet a navigációs alkalmazás használatával? – merülhet fel a kérdés jogosan. Sajnos nincs jó hírünk: ez is tilos, hiszen a KRESZ a mobiltelefon kézben tartását bünteti. Ugyanakkor az autóba beépített navigációs eszköz használata engedélyezett, ami a JogSzerviz szerint teljesen logikátlan.

©

A rendőrök helyszíni bírságként 10 ezer forintos büntetést adhatnak a mobil használatáért. Ha az autós nem ismeri el felelősségét, feljelentik és szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, melyben őt terheli a bizonyítási kötelezettség az ártatlanságát illetően. Bizonyítékként ez esetben az utasok tanúvallomásai, vagy belső fedélzeti kamera szolgálhat. Ha a vezető nem tudja bizonyítani ártatlanságát és megállapítják felelősségét a szabálysértési eljárásban, 20 ezer forint összegű pénzbírság megfizetésére kötelezik.

A telefon kézben tartása a bírságolás mellett 3 büntető pont kiszabását is maga után vonja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni