szerző:
hvg.hu

A KRESZ tiltja a mobiltelefon használatát, a bírságot azonban nemcsak a telefonálás vagy az SMS-ezés miatt szabhatja ki a rendőr.

Az elmúlt években számos kampány indult már azért, hogy az autósok figyelmét felhívja arra, mennyire veszélyes dolog vezetés közben mobiltelefonálni. Elég csak erre a szoborra, vagy erre a videóra gondolni, mindkettő elég erős érv a nem mellett.

Ettől függetlenül a mai napig sokan megteszik, pedig köztudott, hogy a KRESZ tiltja, a rendőrök pedig keményen büntetnek érte. Fontos tudni azonban, hogy nemcsak akkor kaphatunk csekket, ha vezetés közben nyomkodjuk a mobilt – hívja fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.

A pontos szabályozás szerint

a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy nem csak a telefonálást és/vagy az sms üzenetküldést bünteti a rendőr, hanem a mobiltelefon bármilyen okból történő kézbentartását. Ezek alapján az autós "a forgalmi okból történő megállás", például piros jelzőlámpa esetén kézbe veheti a mobilt, a motorosoknak viszont ez (is) tilos.

©

Fontos ugyanakkor, hogy a Kúria egy 2014-es döntése értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki elutasít egy bejövő hívást. "Egy rendőri igazoltatás során ezért sem lehet arra hivatkozni, hogy nem telefonált a vezető, és nem lehet kérni, hogy ellenőrizze az eljáró rendőr a híváslistát, mivel pusztán a telefon kézbentartásával megvalósítja a járművezető a szabálysértést függetlenül attól, hogy milyen célból tartotta magánál azt" – írja a D.A.S.

De mi a helyzet a navigációs alkalmazás használatával? – merülhet fel a kérdés jogosan. Sajnos nincs jó hírünk: ez is tilos, hiszen a KRESZ a mobiltelefon kézben tartását bünteti. Ugyanakkor az autóba beépített navigációs eszköz használata engedélyezett, ami a JogSzerviz szerint teljesen logikátlan.

©

A rendőrök helyszíni bírságként 10 ezer forintos büntetést adhatnak a mobil használatáért. Ha az autós nem ismeri el felelősségét, feljelentik és szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, melyben őt terheli a bizonyítási kötelezettség az ártatlanságát illetően. Bizonyítékként ez esetben az utasok tanúvallomásai, vagy belső fedélzeti kamera szolgálhat. Ha a vezető nem tudja bizonyítani ártatlanságát és megállapítják felelősségét a szabálysértési eljárásban, 20 ezer forint összegű pénzbírság megfizetésére kötelezik.

A telefon kézben tartása a bírságolás mellett 3 büntető pont kiszabását is maga után vonja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Máig a halott barátjával chatel egy nő, és nincs benne semmi természetfölötti

Máig a halott barátjával chatel egy nő, és nincs benne semmi természetfölötti

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?

Segít a telefonnyomkodás abban, hogy megtanuljon olvasni a gyerek?