szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak ketten vannak előtte globális szinten tőzsdei érték alapján.

Jó formában kezdte az idei évet az amerikai elektromos autógyártó, a cég piaci értéke most a legmagasabb, amit valaha is amerikai autógyár elért a tőzsdén.

Elon Musk cégének az értéke 85 milliárd dollár volt a keddi kereskedési nap után, amivel megelőzte a Ford 1999-ben elért 80,8 milliárd dolláros piaci értékét – írja a MarketsInsider. (A Ford értéke eközben most kedden 37 milliárd dollár volt.)

A Tesla részvényeinek ára szerdára még 4 százalékot erősödött és csak 2020 első napjaiban már 12 százalékot meghaladó erősödést könyvelhettek el. A piaci értéke a Teslának már jócskán meghaladta a másik két nagy amerikai konkurens értékét is: a General Motors nagyjából 50 milliárd dolláros értéket mutatott kedden, a Fiat-Chrysler 22 milliárdot.

Annak ellenére, hogy a hazai szereplőket már alaposan lenyomta, a legnagyobbaktól még messze van a Tesla a tőzsdei értéket tekintve. A legnagyobbtól, a Toyotától mindenképpen, aminek papír szerinti értéke 232 milliárd dollár volt kedden, míg a Volkswagen-csoport értéke 98 milliárd dollár.

A komoly részvényár-ugrás a múlt pénteken kezdődött a Teslánál, amikor a cég közölte, hogy alaposan nőttek a kiszállításaik év végére, elérve a 367 500 darabot, ami 50 százalékkal magasabb, mint 2018-ban volt.

A Deutsche Bank elemzője azt írta, az erős negyedév csökkentheti a bizalmatlanságot a Teslával kapcsolatban, ráadásul a gyártó most indította be kínai gyárát is, ami újabb hatalmas felvevőpiac.

A Tesla a 2019-es fellendülést jelentő harmadik negyedévében tudott újra részvényenkénti nyereséget kimutatni, miután 342 millió dolláros adózott nyereséggel zárta a forgalmát október elején. Musk gyárára pedig eddig korántsem volt jellemző a nyereséges működés: a Tesla 2010-ben lépett ki a részvénypiacra, s azóta csak háromszor, 2013-ban, 2016-ban, majd 2018 egyik negyedévében zárt plusszal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!