szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bírságoknak csak a felét fizetik be a külföldi rendszámmal közlekedők. Az unión belül sokakat még meg lehet fogni, de azon kívül már más a helyzet.

Rendszeresen beszámol a rendőrség olyan esetekről, amikor külföldi rendszámmal trükköző autóst fognak el. A Pesti Hírlap ennek kapcsán fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz: mint keddi számukban írják, arra voltak kíváncsiak, hogy ezekkel az autósokkal szemben mennyi bírságot szabtak ki az elmúlt években, és mekkora összeg folyt be tőlük.

Válaszukban közölték, hogy tavaly 220 ezer esetben szabtak ki külföldi rendszámú járművel elkövetett jogsértés miatt bírságot, közel 70 ezer esetben pedig helyszíni bírságot. Nagyságrendileg azonos volt a helyzet 2018-ban is. Ami szintén egyezik:

Nagyjából a bírságok felét nem fizetik be a külföldi rendszámú járművek vezetői.

Az unión belül működik egy Eucaris (Európai Gépjármű és Vezetői Engedély Információs Rendszer) nevű közös nyilvántartó rendszer – írja a lap –, ami miatt nem bújhatnak el a súlyosabb kihágások elkövetői. Más kategória viszont egy EU-n kívüli ország hatósági jelzésével ellátott jármű, amelynek vezetőjétől szinte esélytelen a bírságot behajtani.

Ha magyar autós követ el közlekedési szabálysértést az EU valamelyik tagállamában, akkor ugyanúgy jöhet a csekk, valamint a pénzbírságok szintén végrehajthatóak. Ezekről a bírságokról azonban – mint az ORFK a Pesti Hírlappal közölte – a rendőrségnek nincs információja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Külföldi rendszámok: megúszható 30 ezerből

Kisebb bírság megfizetése mellett utólag is igazolhatják az autósok külföldi rendszámú járművük magyarországi használatának jogszerűségét, a tervezett módosítás szerint 30 ezer forintos bírság megfizetése mellett 8 napon belül pótolható lesz a jogosultság igazolása - tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét