szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van amikor többet számít a jó lassulás, mint az ülésbe préselő gyorsulás.

A Polski Fiat 125p egy középkategóriás autó, mely a lengyel FSO gyártósorain készült 1967 és 1991 között. Az orosz Ladákhoz hasonlóan olasz Fiat alapokra, de ezúttal nem a 124-es, hanem a 125-ös típusra épülő modellből közel 1,5 millió példány készült, napjainkban azonban már szinte alig látni a hazai utakon ilyen lengyel szedánokat.

A 125p-k többségét 1,3 literes, illetve 1,5 literes soros 4 hengeres benzinmotorral szerelték, melyek 60, illetve 75 lóerős teljesítménye egykoron egész tisztességesnek volt mondható.

A nyugati piacokon azonban akadtak ennél jelentősen fürgébb riválisok is, így nem meglepő, hogy az alábbi nyomtatott finn reklámban nem a 0-100-as gyorsulásra, hanem inkább a 100-0-ás lassulásra fókuszáltak. Amit konkrétan 6 másodperc oldott meg a lengyel típus.

©

Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű régi reklám, hasonló eszközhöz nyúlt többek közt a svéd Volvo is. Az alábbi angol nyelvű reklám főszereplője a nagy Polski Fiatnál erősebb és gyorsabb GLT, aminek ettől függetlenül ugyancsak nem a gyorsulására, hanem a lassulására hívják fel a figyelmet. 100-ról 0-ra 3,2 másodperc - szól a reklám üzenete.

©

Mostanság kevés hasonló hirdetéssel találkozhatunk, ettől függetlenül a gyártók az utóbbi időkben nemcsak az autók gyorulásán javítottak sokat. A sportkocsik ma már 30 méter alatt is le tudnak fékezni 100-ról 0-ra, az e tekintetben eminens tanuló modellek pedig akár 28 méternél rövidebb távon is képesek lelassítani 100-ról állóhelyzetre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát