szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Személyautóként túl szennyező volt a Suzuki kisterepjárója, haszonjárműként viszont más szabályok vonatkoznak rá.

A kisméretű terepjáró forgalmazása körüli nehézségekről az év eleje óta lehetett hallani, mert a hivatalos indoklás szerint az Európai Unió szigorú károsanyag-kibocsátási előírásai miatt a Suzuki kénytelen kivonni az itteni piacról. Magyarországra a harmadik negyedév végéig még érkeztek autók – megtudtuk meg korábban a márka hazai importőrétől – de a folytatásról akkor még nekik sem voltak pontos információik. A cég most azt közölte, hogy haszonjárműként nálunk is visszatér a modell.

A Jimnyvel az a probléma, hogy jelenleg csak egy egyszerű 1,5 literes benzinmotorral kapható, turbófeltöltés nélkül, amelynek viszonylag magas a szén-dioxid-kibocsátása. A 154-170 g/km közötti érték nagyon messze van a flottaátlagként előírt 95 g/km-től. Az pedig nehézen elképzelhető, hogy az autó hibrid vagy teljesen elektromos változatot kapjon.

Az autó iránt azonban egészen magas a kereslet, és úgy tűnik, megtalálták az áthidaló megoldást: haszonjárműként hozzák vissza a modellt, amelyre jelenleg enyhébb szén-dioxid-kibocsátási szabványok vonatkoznak, mint a személyautókra fognak 2021-től. (Igaz, csak időleges haladékot kaptak, mert 2022-től ezeknél a járműveknél is szigorodnak az előírások.)

Egyéb megkötések különben a kishaszonjárművek esetében is vannak. Ezek miatt csak kétüléses lehet a Jimny, és rácsot kell szerelni bele a raktér elválasztására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon

Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam

Új kinézetet kap a Wikipedia

Új kinézetet kap a Wikipedia