szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A statisztikából szépen kirajzolódik az is, melyik ország autósai a legszabálytalanabbak.

A Vezess.hu kérte ki az adatokat arról, hogy Magyarország útjain mennyit szabálytalankodtak a külföldiek, és ezért milyen büntetést kapnak. Mivel 2020-ban a koronavírus-járvány miatt egyértelműen jelentősen visszaesett a külföldi autósok száma, ezért az egy évvel korábbi adatok számíthatnak igazán referenciának – jegyzi meg a lap.

2020-ban még így is, több mint 4,7 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a külföldiekre. Ugyanakkor ez közel fele annak, ami egy évvel korábban volt, amikor a teljes bírságösszeg elérte a 8,6 milliárd forintot, ami összesen 285 ezer eljárásból jött össze.

Érdekes megvizsgálni, melyik ország autósai szabálytalankodtak a legtöbbször. Komoly előnnyel vezetnek a román rendszámmal közlekedő autósok, esetükben 2019-ben 56 ezer bírságolás történt, ami 1,93 milliárd forintot jelentett az államkasszának. Őket követik a német, osztrák, szlovák és lengyel rendszámmal közlekedő autósok.

A szabálytalanságok közül manapság talán a "horrorkaravánok" kapják a külföldiek esetében a legnagyobb figyelmet. A Vezess.hu szerint a statisztikában is nagyon jól látszik a szerepük, mert gépkocsi+pótkocsi kategóriaként szerepelnek, 2019-ben 183 millió forintnyi bírsággal, 2020-ban pedig 73 millióval. Ebben a kategóriában is messze vezetnek a román rendszámos szerelvények: tízszer annyi, 3781 esetben kaptak büntetést, mint a második német rendszámos szerelvények, amelyeknél 368 eset volt. Itt érdemes megjegyezni, hogy 2021-től már 500 ezer forint a kiszabható maximális összeg a szabálytalan szerelvényekre a helyszínen is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!