hvg.hu Vállalkozás

Elképesztő, hogy mit művel a fával a japán mester- videó

Festék helyett különböző színű fahasábok és lemezek összeragasztásával, nagy türelemmel és hozzáértéssel készül az Edo-korszakban (XVII-XIX. század) elterjedt, mozaikszerű díszítés Japánban. Az angol átiratban Yosegi-nek nevezett technikával, a papírvékony intarziás fametszetekkel ”titokdobozokat” is ékesítenek, amelyek felnyitásához szintén sok türelem, olykor több tucat fogás elsajátítása és persze könnyű kéz is kell.

hvg.hu Itthon

70 évvel ezelőtt történt a dobozi gyalázat

1944. október 5-én magyar csendőrök 20 romát gyilkoltak meg, és temettek el egy tömegsírba a Békés megyei Dobozon. A tragédia a Roma Holokauszt egyik iszonyú traumája, de a dobozihoz hasonlóan még vagy féltucatnyi feltáratan tömegsírban nyugszanak legyilkolt romák. A Roma Sajtóközpont weboldala vasárnap erre emlékezik.

MTI Közlekedés

Fotó: Kiszálltak a kisodródott kocsiból, akkor gázolták el őket

Egy ember életveszélyesen, egy súlyosan megsérült hétfőn a Békés megyei Doboz és Sarkad között, ahol egy román rendszámú autó egy jobbos kanyarban balra kisodródott, majd a benne utazó két ember kiszállt az autóból. Akkor ért oda a következő autó, amelyik szintén kisodródott és elütötte a két embert.

hvg.hu Itthon

Diszkriminatív, hogy a nők ingyen buliznak

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint diszkriminatív, hogy a nők ingyen mehetnek be a Doboz nevű szórakozóhelyre, a férfiaknak pedig fizetniük kell.

hvg.hu Itthon

Méregdrága villanyóradoboz miatt indítanak próbapert a Démász ellen

Próbapert indít az áramszolgáltatóval szemben egy ásotthalmi tanyatulajdonos, mert igazságtalannak tartja, hogy 50 ezer forintot kellett fizetnie az újonnan bekötött villanyóra dobozáért, ráadásul utólag. Bár az óra a szolgáltatóé, az EDF DÉMÁSZ szerint a mérőhely kialakítását a fogyasztó fizeti – írja a delmagyar.hu.

MTI Itthon

Súlyosan megvert a rabló egy idős férfit Dobozon

Súlyosan megsérült egy idős dobozi férfi, aki az otthonában lett rablás áldozata. A gyanúsítottat elfogták, a Békéscsabai Járásbíróság pénteken elrendelte az előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

hvg.hu Shake

Fotó: dobozokban szoronganak Tokióban a fiatal értelmiségiek

Ablak nélküli szűk dobozokban hajtják álomra fejüket azok a fiatal értelmiségiek, akiknek a lakáshiány miatt csak ilyen szállás jutott a japán fővárosban. Tokió a világ egyik legzsúfoltabb városa, és egyebek mellett lakódobozokkal próbálják enyhíteni a helyhiányt. A sötét kis lyukakért borsos árat kell fizetni havonta.

MTI Baleset

Lakóház teteje is égett Dobozon

Kigyulladt egy melléképület szerdán Dobozon, a tűz a lakóházra is átterjedt; senki nem sérült meg - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

1 2 3

A címlapról ajánljuk