MTI Gazdaság

Megmutatja az adózási kiskapukat a minisztérium

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Nemzetgazdasági Minisztérium által most elkészített kiva-kalkulátor, a tárca közleményében az áll, hogy minden cégnek érdemes elvégeznie a próbaszámításokat, mivel a jogosult cégek több mint 80 százaléka jobban jár.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Reklámadó: 100 millió alatt nem kell fizetni

Nyilvánosságra hozták a reklámadót érintő módosítási javaslatot. Az adóalap 100 millió forint fölötti része után minden médiapiaci szereplőnek 5,3 százalékos adót kell fizetnie.

hvg.hu Gazdaság

Máshogy adóztatják meg a befektetési alapokat

A törvényalkotási bizottság módosító javaslatot nyújtott be a 2015-ös költségvetés tervezetéhez, ebben jelentősen átalakítják a befektetési alapokra tervezett különadó konstrukcióját.

hvg.hu Ingatlan

Adó szempontjából nagyon nem mindegy, hogy felújít vagy karbantart

Felújítás vagy karbantartás? A látszólag egyszerű kérdés megválaszolása gyakran nem is olyan könnyű és adóbírság is lehet a vége, ha téved A gyakorlatban számos „határeset” adódhat, amelyek nem könnyítik meg a könyvelők dolgát. Az Adózóna segít eligazodni, hogy kivédje a NAV csapását.

hvg.hu Gazdaság

Negatív adóalap: milyen kérdéseket kell megválaszolnunk?

Amennyiben az adózás előtti eredmény pozitív, de a módosító tételek után az adóalap negatív, akkor nincs adófizetési kötelezettség? Ilyen esetben megegyezik-e az adózás előtti eredmény az adózott eredménnyel? Néhány fogalmat tisztázni kell, hogy választ kaphassunk erre a kérdésre.

hvg.hu Vállalkozás

Az adócsökkentés ára és akik hasznot húznak belőle

A társasági adó 10 százalékos kulcsának kiszélesítése akár 100 ezer cégnek csökkenti a terheit, de egyúttal plusz adminisztrációs kötelezettséget is róhat rájuk. A számítások szerint az evásoknak egyelőre nem éri meg váltani, legfeljebb ha eltörlik az osztalékadót.

hvg.hu Vállalkozás

Tuti módszer, hogy megússzunk egy APEH-bírságot

A napokon belül esedékes társaságiadóalap-feltöltés módszere - az érdekképviseleti szervek tiltakozása ellenére - még mindig a pontatlan találgatásra épít. A mulasztási bírság minimum 20 százalékos, de felső határa a csillagos ég is lehet. Van egy tuti módszer, hogy az APEH mégse büntessen.

hvg.hu Vállalkozás

Az ekho nem fenékig tejfel

Bár 2009 nyarán még az EKHO eltörlését rebesgették, a jogalkotó meghátrált és a jól irányzott adóztatási előnyt fenntartotta a művész-társadalom és a médiamunkások számára. Az EKHO hosszú távú beágyazódása azonban a rendszerben rejlő kiskapukat is egyre vonzóbbá teheti. De nem minden fenékig tejföl, az ekhósok is megfizetik a kedvezmények árát.

hvg.hu Vállalkozás

Offshore, ingatlan és adóalap-korrekció: mi változott?

A társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra emelkedett, s ezzel egyidejűleg megszűnt a 4 százalékos különadó. Változott az offshore és az ingatlan adózása és enyhültek az adóalap-korrekcióra vonatkozó szabályok. 2010 legfontosabb társasági adót érintő változásai.

MTI Vállalkozás

Iparűzési adó: nem vonható le az adóalapból januártól

A közteherviselés átalakítását célzó, júniusban elfogadott törvényjavaslat szerint minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon január 1-jétől. A jelenleg elfogadásra váró legújabb törvényjavaslat egyebek között pontosítja az iparűzési adóalapmentes rész fogalmát - ismerteti a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Vállalkozás

Behajthatatlan adósságok: hogyan segítik a cégeket?

Jelentős adóteher-csökkenéssel nem jár, de határozott adóátrendezést eredményez a Parlament által elfogadott adótörvény-csomag, amely az élőmunkára rakódó terhek csökkenését a fogyasztási típusú, és vagyonelemeket érintő adók növelésével ellensúlyozza - összegezte a Deloitte.

Vállalkozás

Osztalék és forrásadó: radikális módosítások

A jelenleg hatályban lévő társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. tv eddigi legjelentősebb módosításának lehettünk tanúi a közteherviselésről szóló törvényjavaslat elfogadásával. Ennek során részben korábbi elemek kerülnek vissza a szabályozásba - mint a forrásadóztatás -, részben az elburjánzott adóalap módosító tételeket ritkították meg és olyan korábbi fogalmak nyertek új tartalmat mint az ellenőrzött külföldi társaság.

Vállalkozás

Mi lesz szuperbruttósítás helyett?

Szuperbruttósításra a törvényjavaslat szerint nem kerül sor, ezért erről nem is szavazhatnak hétfőn a Parlamentben. Hogyan ivódhatott be mégis a köztudatba a szuperbruttósítás fogalma? Miről is szól majd a hétfői végszavazás?

Vállalkozás

A veszteséges cégek is csökkenthetik adóalapjukat

A gazdasági válság mélyülésével együtt egyre nő a veszteséges vállalkozások száma is. A veszteséget azonban pozitívan is fel lehet használni, a válságot követő fellendülés ideje alatt, az elhatárolt veszteség adóalap csökkentő tényező lehet. Ráadásul jövőre az új adótörvényekkel már a 19 százalékos adókulcs mellett használható fel az elhatárolt veszteség.

Vállalkozás

Nemcsak bukhatunk, nyerhetünk is a vagyonvizsgálaton

A vagyonosodási vizsgálatoknál a becsléssel megállapított adóalapot az adóhatóság beleszámítja az összevont adóalapba. Emiatt a vizsgált évben figyelembe vett adójóváírást a jogosultsági határ átlépése miatt visszavonja. A becsléssel megállapított adóalapot egyéb jövedelemnek tekinti, és ennek alapján 11 százalék eho-val is terheli. De hogyan spórolhatunk meg a vagyonosodási vizsgálatnál akár több millió forintot?

1 2
Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

A címlapról ajánljuk