Máris szüretelnek a Soproni Borvidéken
Jobb az idei szőlőtermés, mint tavaly, nem volt sem jégverés, sem szőlőbetegség.
Jobb az idei szőlőtermés, mint tavaly, nem volt sem jégverés, sem szőlőbetegség.
Áttörésnek is nevezhető, hogy megneveztek egy olaszországi borhamisítót, amely Magyarországra is szállít. Egyes borászok már régóta állítják, hogy olyan áron nem lehet igazi bort árulni, amennyiért egyes olasz borok kaphatóak, s most igazolva látják korábi aggodalmaikat.
Bor, pálinka, kolbász, májkrém, dinnye, méz – néhány azok közül az ételek és italok közül, amelyeket politikusok, illetve vállalkozásaik kínálnak a választóknak. Van, aki Michelin-csillagos éttermet is ellát a portékájával, de akad a kínálatban olyan olcsó húskészítmény is, ami az Erzsébet-táborokon keresztül a gyerekétkeztetésbe is bekerül.
Ötszáz év után újrahonosítják I. Ferenc francia király borszőlőit a Loire-völgyben található Chambord-ban, ahol öt év múlva évi 60 ezer üveg bort terveznek termelni.
Lehet, hogy ma még a rizspálinka a legismertebb és legkedveltebb szesz Kínában (plusz a Csingtao – ami a legjobb sörnek számít), de a szőlészkedést és a bortermelést a kínaiak néhány év alatt olyan komolyan vették, hogy ma már Franciaországnál is nagyobb területen művelik. Nincs megállás akkor se, ha beérik majd Spanyolországot is...
Dr.Bussay László tavaly hunyt el, de az idén neki ítélték a Borászok Borásza díjat, így tisztelegve munkásságának, múlhatatlan érdemeinek.
Hagyományok kortárs megvilágításban, levendulaolaj, bencés szörp és csokoládé, százezernél is több turista évente. A korábbi Győrszentmártonban, a mai Pannonhalmán két évtizede folyamatos az építkezés.
Felszámolási eljárás alá vonták a Vinopolis International Kft. bornagykereskedő céget, ezzel a borbirodalom másik lába is megroggyant – a kiskereskedő Vinopolis Hungary ugyanis a cégadatok szerint már novemberben megszűnt. A cégcsoport korábbi tulajdonosai között Seszták Miklóshoz köthető személyek is felbukkantak.
Az amerikai családi borászat a RatZINger Zinfandel után előállt a Cabarnet FRANCis-szel.
Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak - jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai igazgatója vasárnap a II. Bországgyűlés című rendezvényen Ópusztaszeren.
Ha a tél hátralévő részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett második Bországgyűlésen.
A bonyhádi székhelyű Danubiana Kft. növelte termelését és árbevételét 2014-ben az előző évihez képest, a borászati cég 90 százalékban exportpiacokon értékesíti borait.
Az egészséges szőlőt kilónként 50-60 forinttal drágábban veszi meg a gazdáktól a Tokaj Kereskedőhá Zrt.
Jövő januártól egységes boros palackkal jelennek meg a szekszárdi borászatok, a tervek szerint az első évben 150 ezer üveg bor kerül forgalomba - jelentette be a szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.
Budapesten nem jött be a városi szőlészkedés: a budai Vár oldalában a 2010-ben indított ültetvényprojekt befulladt, ma kutyafuttatóként használják a területet. Van viszont példa arra is, hogy városon belül szuperül működik a borászkodás. Stuttgartban a városhatárokon belül, teraszokon, kézzel zajlik a szőlő művelése, a bort pedig a helyi piac szívja fel.
Előfordult már, hogy elfogyott a bor egy házibulin, vagy muníció nélkül maradt egy pikniken? Egy vállalkozás most nem csak azt ígéri, hogy negyven percen belül odateker a borral, de ha akarja, akár egy sommelier-t is kap, aki oldott hangulatban elkalauzolja önt a magyar borvidékek lankás tájain.
A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenő téren.
Az elmúlt tíz év legnehezebb növényvédelmi feladata várt idén a szőlőtermelőkre Magyarországon, az enyhe tél és korai tavaszodás miatt ugyanis rendkívüli mértékben elszaporodtak a szőlőre súlyos csapást jelentő kórokozók és kártevők.
Megkezdődött a szüret a soproni borvidéken, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad - mondta el Taschner István hegyközségi elnök szombaton az MTI-nek.
A dél-balatoni, korai érésű Csabagyöngyével Ordacsehiben kezdődött meg az idén is a szőlőszüret Európában; a szőlő átvételi ára kilónként 100 forint körül várható – nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője, aki jó esetben közepes szőlőtermésre számít.