szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötszáz év után újrahonosítják I. Ferenc francia király borszőlőit a Loire-völgyben található Chambord-ban, ahol öt év múlva évi 60 ezer üveg bort terveznek termelni.

I. Ferenc uralkodása (1515-1547) a reneszánsz és a reformáció megjelenésének időszaka volt a francia királyságban, amelynek ötszáz éves évfordulójára számos rendezvénnyel készül Franciaország. A reneszánsz stílusban épült, mesebeli várra emlékeztető, tornyokkal és bástyákkal díszített chambord-i királyi vadászkastély parkjából két évszázada filoxérajárvány pusztította ki a Burgundiából érkezett szőlőtőkéket, amelyeket 1519-ben telepített I. Ferenc király. A kastély a betegség elől megmenekült szőlőtőkék történelmi újratelepítésével ünnepli az évfordulót.

Chambord a legnagyobb és az egyik legszebb Loire-völgyi kastély, ahol a hagyományos középkori francia építészetbe először vegyültek reneszánsz stílusjegyek. A világörökség részét képező épület elsősorban a Leonardo da Vinci tervei alapján készült csigalépcsőjéről ismert. I. Ferenc – aki az innen 170 kilométerre található Fontainebleau-ban élt – eredetileg állandó vadászkastélynak szánta az épületet, de uralkodása alatt alig másfél hónapot töltött itt.

A kastély egy 32 kilométer hosszan kőfallal körülvett, több mint 5 ezer hektáros erdő mentén található, amelynek területe Párizs területének felel meg. A fal mentén, egy kilométerre az épülettől alakították ki júniusban 6 hektáron az új szőlőparcellákat, amelyeket jövőre a duplájára akarnak növelni. Ezzel az évi másfél millió látogatót fogadó kastélymúzeum és park teljesen visszanyeri a 19. században elvesztett környezetét.

Jean d'Haussonville igazgató terveit személyesen Francois Hollande államfő hagyta jóvá tavalyi látogatásán. A területre egyébként a 20. században a francia köztársasági elnökök gyakran jártak vadászni, de ezt a hagyományt még Hollande elődje, Nicolas Sarkozy végleg megszüntette.

A borturizmus és a kastély bevételeinek növelése érdekében az igazgató olyan nemes és drága bor termelését határozta el, amelyet mindenhol el lehet adni a világon.

"I. Ferenc Burgundiából telepítette a tőkéket 1519-ben, de az akkori szőlészetet a betegségek elpusztították" – emlékeztetett az igazgató. "A bortermelés az örökségvédelem része, a szőlőtőkéket ráadásul látni lehet a kastélyból is, így a táj szépségét is újrateremtjük" – hívta fel a figyelmet.

A 19. századi filoxéra minden szőlőt elpusztított Franciaországban, kivéve egy birtokot, amely a chambord-i kastélytól 35 kilométerre, Soings-en-Sologne-ban található. Itt őriztek meg néhány tőkét a zamatos romorantin szőlőfajtából, amelyet I. Ferenc honosított meg a Loire-völgyben.

"Ez a világ legrégebbi szőlőfajtája. I. Ferenc tőkéi visszakerülnek a bölcsőjükbe" – hangsúlyozta Henry Marionnet, a 2006-ban talált különleges birtok jelenlegi tulajdonosa. Szerinte az 1870-es pusztítás előtti időkből megőrzött tőkékben "több az elegancia és az összetettség" a mai borszőlőkhöz képest.

A chambord-i bor mindenekelőtt egy régen elfelejtett, nemes szőlőfajtából készült bor történelmi újjászületése lesz. Az első évjáratot 2019-ben tervezik, a kastély építésének és a tőkék telepítésének ötszáz éves évfordulójára. A 60 ezer chambord-i címkézésű üvegből 300 ezer euró (92,8 millió forint) nettó nyereségre számít a kastély, amelyből az erdőt körülvevő fal éves karbantartását tudják fedezni.

A termelés egyharmadát szponzorok kapják ajándékba, egyharmada a legnagyobb francia séfek Michelin-csillagos éttermeiben kerül majd az asztalokra, egyharmadát pedig az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába fogják exportálni. A romorantinből készülő Cour-Cheverny fehérbor mellett a Chambord-ban élt személyiségeket megidéző vörösborokat is termelnek pinot noir és gamay keverékéből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Elő a mobillal! Most kiderül, mi alapján választunk telefont

Elő a mobillal! Most kiderül, mi alapján választunk telefont