Fitneszgépekkel kezdtek, majd áteveztek a táplálékkiegészítők világába, azóta pedig már fehérjét, shakereket, vitaminokat és sportruházatot is árulnak. Hogyan lett a BioTechUSA kis magyar családi vállalkozásból vezető piaci szereplő és mik még a céljaik?
Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.
Tóka József soproni fogászata egyszékes rendelőként indult 1987-ben, mára viszont az ország legnagyobb fogászati magánkórháza lett, ahová reggel a páciens beteg fogakkal bemegy, délben pedig akár implantátumokkal rögzített teljes fogazattal távozhat. Tóka József édesapja is orvos volt, ő pedig ma a fiával együtt vezeti a klinikát, megmutatták, hogyan. Videó.
A jövő fogorvoslásával találkoztunk Sopronban a Dentalklinik Dr. Tóka Kft. fogászati klinikán, ahol a csúcstechnológiát alkalmazzák a fogorvoslás minden ismert ágában. A vállalkozás egy egyszékes rendelőként indult 1987-ben, mára az ország legnagyobb fogászati magánkórháza. Ha reggel a páciens beteg fogakkal bemegy, délben akár implantátumokkal rögzített teljes fogazattal távozhat. Tóka József édesapja is orvos volt, ma pedig már fiával együtt vezeti a fogászati klinikát, megmutatták, hogyan. Videó.
Gyógyszeripari technológiát is alkalmaz a fitneszvilágban és hobbisportolók körében népszerű étrend-kiegészítők és speciális élelmiszerek európai éllovasa, ami, bár a neve amerikai gyökerekre utal, történetesen egy magyar családi cég. A BioTechUSA első alkalommal tárta ki ki üzemének kapuját a nyilvánosság előtt: v-blenderek, portöltők, kapszulázók, állagok és ízek: pillantson be velünk a fehérjeporok, proteinshake-ek, vitaminok és speciális élelmiszerek szadai boszorkánykonyhájába!
A rendszerváltás idején összeomlott alumíniumipar romjaiból született meg a tatabányai bánya területén a P-Metál Kft., amelynek alapítója, Pordán Zsigmond saját példáján tanulta meg: néha jobb kicsinek, de stabilnak lenni, mint minden áron növekedni. Ma már fiával együtt vezetik öntödéjüket, megmutatták, hogyan.
Negyven évvel ezelőtt a kis fekete tégelyes krém egyszerre lett a háziasszonyok és a modellek titkos fegyvere. A szinte hungarikummá váló termék a klasszikus idők után kicsit leült egy külföldi tulajdonos kezében, de sosem rombolódott le a márka hírneve.
Vadonatúj repohár és évtizedek óta szinte változatlan menü: megnéztük, mi a titka a balatonszemesi strandnál negyven éve működő, Vincze család által vezetett András büfé legendás hekkjének.
Egykori kapacitásának már csak töredékét kihasználva, de még ma is pörkölik a cikóriát és gyártják a Maci kávét abban az üzemben, amit egykor a Monarchia egyik legnagyobb pótkávés multicége épített fel az osztrák határtól egy kőhajításnyira, és aminek termékei még a szocializmus évtizedeiben is ott voltak jóformán minden konyhában. A svájci-magyarból tavaly teljesen magyarrá váló Multi-Cikória Kft-nél már leporolták a Maci kávé elmúlt évtizedekben elhanyagolt brandjét: a cukor-, koffein- és laktózmentes változatok célpontjában a tudatos fogyasztó áll, de sokat várnak a cikória egyik nagyon jó élettani hatású összetevőjétől is. Csak ki kell bekkelni a drágulást, behúzni egy fejlesztési pályázatot, és polcra kerülni a nagy kereskedelmi láncoknál.
Újítást hozott a sokszor frusztráló városi parkolásnál a Parkl, amely egy applikációban segít felkutatni az elérhető helyeket, töltőket és a fizetést is lehetővé teszi. Magasfeszültség című sorozatunk aktuális részében a cég vezetője arról is beszél, hogyan tudnak továbbfejlődni a következő időszakban.
A Hester’s life reggelijei egy dietetikus és egy grafikus konyhájából indultak, mára pedig díjnyertes termékekké váltak. Mivel datolyával édesítenek – ami elég ritka a piacon –, nem csak itthon van kereslet a házi fejlesztésű termékekre. A Hester’s veszprémi gyárában jártunk, ahol az alapítók a vállalkozás életének nehézségeiről is meséltek.
A protekciós pacalpörkölttől a borjúmájig mesélik az ország első autópálya-éttermének, az M7 Bistrónak a történetét. A Székesfehérvár melletti helyen van, ami állandó: a túrós batyu, a virslis roló és a Szakály család.
Az Auchanba bevásárolni készülő Jellinek Dániel Indotek-csoportja nagy ingatlanfejlesztésbe foghat a fővárosi hegyvidék nemrég még állami tulajdonú telkén.
Ne süsd túl a húst, tedd finom buciba, tegyél bele egy kis szószt, esetleg adj hozzá sült krumplit – Jancsa Jani ennek a receptnek a tökéletesítésével töltötte az elmúlt évtizedet. A szakmai és üzleti siker azonban nem volt elég: társaival új receptek kipróbálására vállalkoztak, mielőtt beütött a világjárvány. A Bamba Marha alapítóival beszélgettünk arról, érdemes volt-e elhagyni a járt utat, és mi vár rájuk az újranyitás után.
Havi egy tonna, komposztálható evőeszköz gyártásával vág bele egy friss magyar cég a műanyagot helyettesítő iparba. A vállalkozás több szempontból is törekszik a fenntarthatóságra, és 2 éven belül nyereséges lenne. Ehhez persze kapóra jött a műanyagtörvény is.
Épp csak kinyitott Magyarországon a cseh hátterű netközért, a Kifli.hu, mikor beütött a járvány, megtízszerezve a rendelések számát. A pandémia azonban messze nem az egyetlen hajtóerő: a magyar élelmiszer-e-kereskedelemben még rengeteg potenciál van, a Kifli.hu-nál akár három számjegyű éves növekedéssel számolnak középtávon - mondta el a hvg.hu-nak Peter Klekner ügyvezető.
Ki akarna szoftvert vásárolni egy 70 évestől? – vallja Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft alapítója, aki 25 év után adta át a stafétát Szabó Ervinnek, amikor magát már a fejlődés gátjának látta. Mi lett azóta az egy kisszobában indult egyszemélyes bt.-ből tőzsdén jegyzett, milliárdos árbevételű céggé változott Kulcs-Softból, és mivel foglalja le magát az alapító, hogy el tudjon szakadni tőle? Rendszerváltókból generációváltók 1. rész
Ha szilveszter, akkor pezsgő: de mitől is jó egy ilyen ital? Mit jelentenek a címkén olvasható kategóriák, és miért kerül olyan sokba egy jóféle champagne? A Vinagora nemzetközi borversenyen idén a legjobb pezsgőnek járó Champion díjat elnyerő Pannon Imperial Extra Dry készítőjénél, a Garamvári pincészetben jártunk utána, és azt is megtudtuk: a kivétel hogyan erősíti a szabályt.
Susánszky Ádámot a válság vette rá arra, hogy belevágjon a hamburgerkészítésbe, mára a két nagy lánc után neki van a legtöbb burgerétterme Magyarországon. A Zing alapítója bevezetett minket a kulisszák mögé, megmutatta, hogyan készülnek burgereik, és arról is beszélt, miként vészelik át a mostani krízist.