Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5ff1fc90-fb13-4c10-8322-e0230008b6cd","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A hálózatfüggetlen működési idő sosem elég, ezért jól jönnek azok az apró trükkök, amelyekkel még többet kicsikarhat az ember az eszköz akkumulátorából.","shortLead":"A hálózatfüggetlen működési idő sosem elég, ezért jól jönnek azok az apró trükkök, amelyekkel még többet kicsikarhat...","id":"20250303_iphone-uzemido-tipp-wifi-beallitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5ff1fc90-fb13-4c10-8322-e0230008b6cd.jpg","index":0,"item":"e11ef765-59bf-4f92-8570-4b345d09dab9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_iphone-uzemido-tipp-wifi-beallitas","timestamp":"2025. március. 03. 10:03","title":"Egy egyszerű beállítással megnövelheti iPhone-ja üzemidejét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bde15811-feaf-4666-aa9d-c241abb406bd","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Az oltásban vasárnap repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek, valamint földmunka-gépekkel is próbálják megakadályozni a lángok terjedését.","shortLead":"Az oltásban vasárnap repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek, valamint földmunka-gépekkel is próbálják...","id":"20250302_erdotuz-egyesult-allamok-kitelepites","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bde15811-feaf-4666-aa9d-c241abb406bd.jpg","index":0,"item":"f74cf3ce-1da5-4834-befe-a4519dc8ac41","keywords":null,"link":"/vilag/20250302_erdotuz-egyesult-allamok-kitelepites","timestamp":"2025. március. 02. 22:04","title":"Erdőtüzek tombolnak az Egyesült Államokban, több államban is kitelepítéseket rendeltek el","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92f05ea7-0d10-4943-82f1-5bd617e4d3ea","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Aggasztó megállapításokra jutott egy friss vizsgálat, a tűzmentes illatosított viasztermékek lehet, hogy károsabbak is a hagyományos illatgyertyáknál.","shortLead":"Aggasztó megállapításokra jutott egy friss vizsgálat, a tűzmentes illatosított viasztermékek lehet, hogy károsabbak is...","id":"20250304_olvasztott-viasz-illatositok-veszelyes-illoanyagok-nanoreszecskek-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92f05ea7-0d10-4943-82f1-5bd617e4d3ea.jpg","index":0,"item":"6e4bb7f7-4a9f-4e81-b7d0-35515ba34e60","keywords":null,"link":"/tudomany/20250304_olvasztott-viasz-illatositok-veszelyes-illoanyagok-nanoreszecskek-kutatas","timestamp":"2025. március. 04. 08:03","title":"Milyen illatosítót használ? Találtak egyet, ami olyan veszélyes lehet, mintha dízelfüstöt lélegezne be","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c9789498-04de-41a9-bd25-2e0ad9de9121","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Szaporodnak az embargós intézkedések (elsősorban az amerikaiak), miközben mind jobban szembenézni a félvezetőipar kihívásaival, annak terjeszkedésével, ami új gyárak építésével jár. És bizony itt van mit ellesni Ázsiától.","shortLead":"Szaporodnak az embargós intézkedések (elsősorban az amerikaiak), miközben mind jobban szembenézni a félvezetőipar...","id":"20250303_felvezetogyarak-epitesi-koltsegei-es-ideje-kulonbozo-orszagokban-usa-tajvan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c9789498-04de-41a9-bd25-2e0ad9de9121.jpg","index":0,"item":"3f2d4ed1-287b-4502-8ed4-d61253823b58","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_felvezetogyarak-epitesi-koltsegei-es-ideje-kulonbozo-orszagokban-usa-tajvan","timestamp":"2025. március. 03. 18:03","title":"Kétszer annyiba kerül, kétszer olyan hosszú ideig tart az USA-ban, mint Tajvanon: mi lehet az?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4e07496e-a89b-4f4d-b15b-2dacbc034ac9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Biztonsági veszély miatt azonnal meg kell szabadulni 16 bővítménytől, mert félő, hogy csaláshoz vezet a használatuk. ","shortLead":"Biztonsági veszély miatt azonnal meg kell szabadulni 16 bővítménytől, mert félő, hogy csaláshoz vezet a használatuk. ","id":"20250303_google-chrome-bongeszo-veszelyes-bovitmenyek-adatok-ellopasa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4e07496e-a89b-4f4d-b15b-2dacbc034ac9.jpg","index":0,"item":"ec3754b7-1253-4307-a9b7-e5b1027eab94","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_google-chrome-bongeszo-veszelyes-bovitmenyek-adatok-ellopasa","timestamp":"2025. március. 03. 19:03","title":"3,2 millióan lehetnek veszélyben, azonnal törölni kell ezeket a bővítményeket a Chrome böngészőből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf955000-93c6-475c-a972-5e6c5e4600a2","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az intézkedés sajtóértesülések szerint Pete Hegseth védelmi minisztertől származik, a tárca egyelőre nem kommentálta az ügyet.","shortLead":"Az intézkedés sajtóértesülések szerint Pete Hegseth védelmi minisztertől származik, a tárca egyelőre nem kommentálta...","id":"20250303_usa-oroszorszag-kiberhadmuvelet-felfuggesztes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf955000-93c6-475c-a972-5e6c5e4600a2.jpg","index":0,"item":"7c3f9c09-d016-4fb6-8546-23265e89ef57","keywords":null,"link":"/vilag/20250303_usa-oroszorszag-kiberhadmuvelet-felfuggesztes","timestamp":"2025. március. 03. 09:58","title":"Az Egyesült Államok felfüggeszti a kiberhadműveleteit Oroszországgal szemben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"68756a45-4128-4075-bbf5-c0da712d00fb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A kiberbiztonsági szakemberek szerint hosszú távú fenyegetést jelent a Vo1d nevet viselő kártevő, mely ezúttal az okostévéket vette célba. ","shortLead":"A kiberbiztonsági szakemberek szerint hosszú távú fenyegetést jelent a Vo1d nevet viselő kártevő, mely ezúttal...","id":"20250303_android-tv-vo1d-kartevo-botnet-fertozes-aktivitas-veszely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68756a45-4128-4075-bbf5-c0da712d00fb.jpg","index":0,"item":"52e3a078-e923-429d-a6d7-951949b1ce58","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_android-tv-vo1d-kartevo-botnet-fertozes-aktivitas-veszely","timestamp":"2025. március. 03. 09:03","title":"1,6 millió eszközt fertőzött meg egy androidos kártevő, ami egyre csak veszélyesebb","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4d71934a-81c2-4555-b78b-b72a2015f526","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem megfelelően feltüntetett származási hely, takarítás hiánya, nyomon követhetetlen élelmiszer, és tárolási problémák is felmerültek.","shortLead":"Nem megfelelően feltüntetett származási hely, takarítás hiánya, nyomon követhetetlen élelmiszer, és tárolási problémák...","id":"20250303_Atfogo-ellenorzest-vegeztek-a-Lehel-piacon-ot-hely-kozul-negynel-talaltak-szabalytalansagot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4d71934a-81c2-4555-b78b-b72a2015f526.jpg","index":0,"item":"1c596f95-4885-4921-a0ee-f64e9bbcefd9","keywords":null,"link":"/itthon/20250303_Atfogo-ellenorzest-vegeztek-a-Lehel-piacon-ot-hely-kozul-negynel-talaltak-szabalytalansagot","timestamp":"2025. március. 03. 08:34","title":"Átfogó ellenőrzést végeztek a Lehel piacon, ötből négy helynél találtak szabálytalanságot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Christian Forget pincemester egyenesen Champagne-ból érkezett a Budavári Borfesztiválra, ahol a napokban mutatkoznak be az új Kreinbacher pezsgők. A szakember évek óta együtt dolgozik a birtok csapatával, hogy a somlói terroirból és a furmintból a champagne-i tapasztalatok alapján a legjobbat hozzák ki. A cél nem kevesebb, mint hogy a most debütáló pezsgő idővel klasszikussá érjen.
A Domaine Paul Bara pincemestere 2009-ben látogatott először Somlóra, amikor Kreinbacher József ösztönzésére – Márkus György champagne szakértő közvetítésével – felkérték, tapasztalataival segítse a birtok munkáját. Azonnal igent mondott. Családja több generáció óta készít champagne-t, de a régión kívül sosem próbálkoztak pezsgőkészítéssel, így izgalmas kihívást jelentett számára a feladat. A Budavári Borfesztivál első napján kérdeztük tapasztalatairól.
flickr
hvg.hu: A terroir és a somlói szőlőfajták is teljesen ismeretlenek voltak az ön számára. Hogyan kezdődik ilyenkor a munka, hogyan lehet megismerni egy új régió sajátosságait?
C. F: Szellemi munka, ez volt az első lépés. Olvastam, tájékozódtam, rengeteg információt szereztem be és mindezeket fejben rendszereztem, értékeltem, az összefüggéseket újra és újra átgondoltam. Ehhez természetesen fontos a motiváció fenntartása is. Hatalmas kihívásról van szó, de szeretnénk célba érni, ezen dolgozunk a birtok csapatával.
hvg.hu: A pezsgők fajtaösszetétele elárulja, hogy a furmintra voksolt. Ez az első percben eldőlt?
C. F:Ennek a szőlőfajtának a felfedezése nagyon érdekes volt számomra, korábban egyáltalán nem ismertem. Ezért amikor először ide érkeztem, sok furmintot végigkóstoltam és már akkor azon gondolkoztam, mit lehet majd elérni ezzel a szőlőfajtával pezsgő alapborként. Ezt követően meghatároztuk a legmegfelelőbb kitettségű területeket. Két évig vinifikációs, azaz borkészítési kísérleteket folytattunk, és ekkor jött a meglepetés – a cukor és a savtartalom közötti egyensúly nagyon hasonló a Champagne-ban tapasztaltakhoz! Mára ott tartunk, hogy bemutattuk a két, 100 % furmintból készült prémium pezsgőt, a Brut Nature és a Prestige Brut tételeket. Az első visszajelzések nagyon pozitívak.
A classic és az extra dry chardonnay-t is tartalmaz, ezt a szőlőfajtát természetesen már jól ismertem, de a somlói munka során a mikroklímát is figyelembe kellett venni. Az érés ennél a szőlőfajtánál nagyon hirtelen be tud robbanni, pezsgőkészítésnél pedig nagyon oda kell figyelni erre, a szüreti időpont gondos megválasztása kulcsfontosságú.
hvg.hu: Nem lehet egyszerű átültetni a champagne-i tapasztalatokat Somlóra. Voltak nehéz pillanatok?
C. F: Az első perctől kezdve tisztelettel fogadott a Kreinbacher Birtok csapata, kíváncsiak és nyitottak voltak javaslataimra. Tehát a legtöbb döntésben szabad kezet kaptam a tőlük, azt tehettem, amit szakmailag helyesnek tartok.
Elsőre ugyan nagy volt az aggodalom, amikor a mellett érveltem, hogy 10-10,5 potenciális alkoholfokkal kell szüretelni a furmintot. Azt gondolták, ennyire éretlen szőlőből nem lehet jó pezsgő alapbort készíteni. De megszavazták a bizalmat és mára, az első pezsgőket kóstolva azt mondhatjuk, a champagne-i példa itt is bevált.
Nagyon örülök, hogy egy olyan csapatra találtam itt, akikkel könnyű együttműködni. Megvan bennük az akarat, a motiváció, a szakértelem. Ők végzik a munka oroszlánrészét, nekem epizódszerep jut.
hvg.hu: Mondhatjuk, hogy a tudás, ami Champagne-ban megvan, bárhová átültethető? Csak akarás kérdése?
C. F: A munkaszakaszok megegyeznek, a Champagne-ban használatos eljárásokat Somlón is a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel használjuk. Például a préselés a legmodernebb, Champagne-ban készült préssel történik, tiszteletben tartva a különböző mustszakaszok, azaz a taille és a cuvée szétválasztását. Irányításom alatt házasítjuk az alapborokat a kívánt pezsgők összeállításához. Ezután jön a második erjesztés és meghatározzuk, meddig tartson a palackos érlelés, végül a likőrözési próbák és a degorzsálás zárja a folyamatot.
A Méthode Champenoise vagy Méthode Traditionnelle, vagyis a technológia egy dolog, de ne felejtsük el, hogy a pezsgő nem csak a buborékokról szól. Hanem a terroir és a szőlőfajták egységéről, találkozásáról is. Ha az adott szőlőfajta nem megfelelő helyre van ültetve, ha a talaj vagy a mikroklíma nem megfelelő, ha ezen három között nincs egység, akkor a tudás és tapasztalat sem vezethet eredményre. Somlón azonban adottak voltak a feltételek, ennek első eredményeit most a nagyközönség is megismerheti.
hvg.hu.: Mit gondol, mi a legfontosabb lépés a tradicionális pezsgők népszerűsítésében?
C. F: A válasz nem lehet más, mint az edukáció. És úgy gondolom, hogy ehhez a pezsgők és champagne-ok képesek elég motivációt adni, hiszen nagy öröm felfedezni őket.
hvg.hu: Önnek mi a kedvenc stílusa?
C. F: Nem vagyok a trendek híve, inkább az alkalomhoz keresek pezsgőt. Egyik nap egy nem évjáratos cuvée a jó választás – ez általában brut – míg máskor egy különlegességre, egy évjáratos champagne-ra vágyom.