#gasztronómia

Budai Gourmet: mindenből a legjobbat kapjuk
 

Budai Gourmet: mindenből a legjobbat kapjuk

A legjobb éttermek és borászatok, a legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Budai Gourmet látogatóit június első hétvégéjén a Millenáris parkban.

hvg.hu hvg.hu

Miért a spanyolok a legjobb szakácsok?
 

Miért a spanyolok a legjobb szakácsok?

Évek óta folytatódik a spanyolok már-már követhetetlen térnyerése a gasztronómia világában. Megkerülhetetlenek a legjobb séfek és éttermek díjazásában. A kulinária művészei akadémiák díszdoktori címeiben, kormánykitüntetésekben részesülnek, tudományos kurzusokat vezetnek a világ legjobb egyetemein.

life-style.hu life-style.hu


Így készítsünk vajat otthon – recept
 

Így készítsünk vajat otthon – recept

A vajas kenyér nagyon egyszerű fogás, mégis megunhatatlan. A vaj krémes lágysága és íze – főleg ha igazi házi vajhoz sikerül jutni – magában is mennyei. Nemhiába fedezik fel a szakácsok is újra és újra, emelik piedesztálra, mert bizony a vaj az ételeknek is bársonyos, krémes, lágy ízt kölcsönöz.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó




Svájci asztalokon az öttömösi spárga
 

Svájci asztalokon az öttömösi spárga

Csirág, nyúlárnyék vagy egyszerűen csak spárga. A nyugat-európai mellett a hazai háziasszonyok kedvence is lehetne a Homokhátságon megtermelt egészséges zöldségféle, sokan azonban még nem ismerik, pedig előétel, leves, köret és desszert is készíthető belőle.

MTI MTI


Tökéletes joghurt házilag – recept
 

Tökéletes joghurt házilag – recept

A reklámok alapján úgy tűnhet, hogy nem lehet egyszerű előállítani otthon joghurtot. Honnan is juthatnánk hozzávalókhoz, "barátságos baktériumokhoz” és a bifidus essensishez? Hogy ezek tulajdonképpen micsodák? Ugyan, már a gyerekek is tudják, hogy azok az apró kis sárga pöttyök a hasunk tájékán, amelyeknek áldásos hatása az élet szinte minden gondját megoldja.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A tökéletes borscs leves receptje - videó
 

A tökéletes borscs leves receptje - videó

Jó sok éve annak,hogy működött egy Bajkál nevű vendéglátóhely a Belvárosban, az Astoriánál. Igazi orosz étterem volt, a maga különleges borscs levesével, hússalátájával, Sztroganoff bélszínével és egyéb ínyencségeivel. Az ottani hangulatot, ízvilágot próbálja újjáéleszteni Jaksics József séf és csapata a Mirrorban egy orosz menüsorral.Videósunknak megmutatta, hogyan készíti a borscs levest. Emellett utánanéztünk, milyen orosz élelmiszereket lehet kapni fővárosunkban.

hvg.hu hvg.hu

Garibaldi imádta a lóbabot
 

Garibaldi imádta a lóbabot

A százötvenedik évfordulóját ünneplő Itáliában könyv jelent meg az ország egyesítőinek étkezési szokásairól. Az olaszok végre megtudták, mi volt a kedvenc étele Garibaldinak.

MTI MTI

Gastropubok: eszik vagy isszák?
 

Gastropubok: eszik vagy isszák?

Újjászületésének huszadik évfordulóját ünnepli 2011-ben a London Clerkenwell kerületében levő Eagle pub. A születésnap gasztrotörténeti érdekességét az adja, hogy 1991-ben nem csupán egy kocsma menekült meg a bezárástól, hanem új fogalom is született, a gastropub.

Vétek György Vétek György



A tökéletes piskótatészta – recept
 

A tökéletes piskótatészta – recept

Nem csoda, hogy a piskóta az egyik legkedveltebb sütemény, hiszen számtalan variációja van a napközis kockától a rafinált tekercsekig. Az alaptészta felhasználását, ízesítésének lehetőségeit csak a fantáziánk határolhatja. Feltéve, ha ismerünk pár egyszerű tippet, trükköt, fortélyt, hogy a piskótánk tökéletesen sikerüljön.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A hét receptje: félórás ebéd pulykából
 

A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna

Mitől magyar a konyha?
 

Mitől magyar a konyha?

Nincs új a Nap alatt. Közhely, de van benne igazság. A gasztronómia története is ismételgeti önmagát. Például a magyar konyha feletti háborgás ürügyén.

Szántó András Szántó András