szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legjobb éttermek és borászatok, a legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Budai Gourmet látogatóit június első hétvégéjén a Millenáris parkban.

A hazai gasztronómia éllovasai mutatkoznak be június 2-5-én a Millenáris parkban, a Budai Gourmet fesztivál keretében. Az immáron több éves, de ezúttal  jelentősen megújuló gasztrofesztivált idén a Sziget Szervezőiroda jegyzi. „Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint, hogy a gasztronómiai rendezvénypiac legszínvonalasabb és legjelentősebb rendezvényévé tegyük a Budai Gourmet-t. Azt szeretnénk, hogy ez legyen a gasztro-rendezvények rendezvénye, egyfajta eszenciája a többi eseménynek. Mutassuk be minden területről a legjobbakat, legyen a minőség az elsődleges hívó szó, ennek érdekében megnégyszereztük az eddigi költségvetést és megdupláztuk a közreműködők számát” – nyilatkozta Gerendai Károly.

A már számos nagyrendezvényen edződött borászatokon – több mint félszázat számoltunk össze a programfüzetben – és pálinkafőzdéken túl, sok olyan résztvevője van az idei gourmet fesztiválnak, aki először jelenik meg a nagyközönség előtt. Például először fordul elő, hogy az ötven legjobbnak tartott hazai étteremnek több mint a fele kitelepül, és ízelítőt ad napjaink magyar konyhaművészetéből. A kulináris kalandozások során megismerkedhetünk a legjobb alapanyagokkal, a legkiválóbb termelőkkel, az elhivatott kereskedőkkel is, de teret kapnak a legjobb a halászléfőzőktől a pörkölt készítőkig, mindazok akik hiszik, hogy érdemes kiemelkedő színvonalú ételeket és italokat készíteni. A Millenárison egy piactér is kialakításra kerül, ahol bemutatkoznak az ország legjobb termelői piacainak képviselői, és helyben megvásárolható lesz házi termékeik színe java.

Budai Gourmet 2008-ban a Millenárison
Budai Gourmet

„Gasztroforradalom zajlik Magyarországon és a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy mekkora tömegeket sikerül a forradalom mellé állítani, hiszen a kínálat, megfelelő mértékű kereslet nélkül nem tud fejlődni” – mondta Gerendai Károly főszervező. Elmondása szerint nem túlzás a gasztoforradalom jelző egy olyan országban, amely 60 évnyi folyamatos önáltatás után, egyszerrre rohamtempóban igyekszik felzárkózni az élvonalhoz. „Bár a hazai kínálat és az általános gasztro-kultúránk néhány év alatt többet fejlődött, mint előtte évtizedeken át, sajnos a többség fejében még mindig fontosabb a mennyiség a minőségnél” – állítja. A megújult Budai Gourmet igyekszik bebizonyítani, hogy van tömeges érdeklődés, igény a minőségi vendéglátás és gasztronómia iránt. Ennek érdekében próbál minél teljesebb képet adni a hazai gasztronómia csúcstermékeinek és szolgáltatóinak világáról.

„Mindenből a legjobbat szlogennel kezdtünk neki rendezvény megújításának, azonban tisztában vagyunk vele, hogy a jó vagy a legjobb egy szubjektív kategória, ezért első körben felkértük a legnevesebb és legelismertebb hazai szakértőket, hogy legyenek a segítségünkre a résztvevők kiválasztásában”– tudtuk meg Gerendaitól. A hazai rendezvények közül egyedülálló módon, ide csak szakmai előzsűrizés és meghívás útján lehet bekerülni. A látogatók tehát, a szakértők által elvégzett minőségi szelekció után kapnak ízelítőt, a kereskedelmi forgalomban beszerezhető legjobb élelmiszer termékekből és italokból a pezsgőktől az ásványvizeken át, a kávé és tea különlegességekig.

A rendezvény június 2-án délben zártkörű szakmai nappal indul, ahol a gasztronómiai élet szereplőit várják, a kistermelőtől a nagykereskedőig, a szakácsoktól a kritikusokig, lehetőséget kínálva az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Ezen a napon – neves szakemberek segítségével – megválasztják az egyes termékkategóriák legjobbjait, hogy a másnaptól már a nagyközönség számára is nyitott eseményen a látogatók megismerkedhessenek a szakemberek által legjobbnak tartott gourmet termékekkel. Az est záró programjaként pedig a XII. Pannon Bormustra Díjkiosztó Gálája kerül megrendezésre.

A Budai Gourmet a második napjától, június 3-án 12 órától várja az érdeklődőket, s innentől kezdve három napon át igazi kulináris kaland és vásári hangulat a Millenáris parkban, ahol minden megkóstolható és megvásárolható lesz. A belépőjegy 2900 Ft , amely magában foglal egy kóstoló poharat és egy Fesztivál Kártyát, amely a Budai Gourmet kizárólagos fizetési eszköze. A kártya a rendezvény számos pontján készpénzzel vagy bankkártyával feltölthető, az egyenleg minden terminálon ellenőrizhető és a kártyán megmaradó egyenleg, a rendezvény végéig visszaváltható. A rendezvényen két színpadon is zajlanak majd szakmai bemutatók, előadások, amelyek részletes programja és a résztvevő partnerek listája, megtalálható a rendezvény honlapján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!