A hét receptje: Lencsesaláta
A szerencsét kitúró malac mellett a sok pénzt jelképező lencse az egyik kötelező főszereplője az újévi menünek.
A szerencsét kitúró malac mellett a sok pénzt jelképező lencse az egyik kötelező főszereplője az újévi menünek.
A köznyelvben pelmenyi, valójában pelnyany, azaz a fülkenyér hihetetlen népszerűségre tett szert nálunk az utóbbi időben. Mindenki úgy hiszi, az orosz konyhából pottyant a fazekunkba, de ez csak fél igazság.
A gesztenyepüré, jókora tejszínhab dombocskákkal, sokunknak ellenállhatatlan csemege. Nem csoda, hogy bekerült az ország kedvenc édességeinek tízes toplistájába is. Bizonyára dobogós is lehetne, ha mindenhol valóban szelídgesztenyéből készülne. Igaz, így egy kicsit időigényes, de legalább otthon ne sajnáljuk magunktól az igazit.
Úgy tűnik, a csülök igazi magyar virtus, nagyon a mi konyhánk sajátja. Nem vitatva, hogy a bajorok is erősek csülökben, de nekik ez csak sörkorcsolya. Míg a mi tányérunkra fő fogásban valamiféle nemzeti hagyomány juttatja, mely feltétlen tiszteletet tanúsít a korszerűtlen, zsíros és egészségtelen, de isteni ételek felé.
Magyarországon is egyre nagyobb kultúrája van a kávéfogasztásnak: ma már különböző kekszek is járnak a fekete mellé. A Ritakonyhája.hu oldal egy kókuszos keksz elkészítését mutatja be.
Mi is az, amiért zokszó nélkül hajlandóak vagyunk sorba állni? Amiért nem egy férfiember önként s emelt fővel vállalja be a hétvégi piacozást? Nem másért, mint egy jó lángosért.
Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?
Az Étel, ital, kicsi vú blog szerkesztője nagyszerű és könnyen elkészíthető köretet ajánl a grillezett húsokhoz.
Régen az otthoni kenyérsütés teljesen mindennapos dolognak számított. Szerencsére manapság újra kezd divatba jönni a saját kezűleg, vagy a kenyérsütő gép bevetésével készített kenyér. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy igazán jó szilvás gombócot csak tapasztalt, nagy konyhai múlttal bíró nagymamák tudnak készíteni – pedig nem ördöngösség. Kezdjünk is neki a gombócolásnak!
A tél elengedhetetlen itala a forralt bor, amelyet a karácsonyi vásárokban borsos áron és elég silány minőségben szoktak árulni, így sokan inkább elkészítik maguknak otthon. De hogyan készítsük el a legtökéletesebb forralt bort? Az Otthon, édes blog ennek járt utána.
Számos olyan hal, gyümölcs, zöldség létezik, amely, ha nem megfelelően kezelik, akár az utolsó vacsoránkat is jelentheti - írja a Világutazó blog szerzője.
Skócia ráébredt, hogy övé a világ egyik legfantasztikusabb természetes éléskamrája. A helyi és regionális ételek új identitást találtak Nagy-Britannia és a világ piacain is, és előtérbe kerültek a kistermelők egyedi termékei. A szemléletváltás nyomán lassan gasztroparadicsommá lép elő, ahova már nem csak várkastélyokat nézni járnak az utazók, hanem felfedezni a helyi ínyencségeket, kóstolni és vásárolni.
A legenda szerint a spaghetti alla carbonara (szénégető módra) a második világháború szülötte: amerikai katonák és római őslakosok közös kreációja - olvasható a Bűvös szakács blogon.
Idén már egyszer sikerrel zárult a Segítsüti akció, amelynek keretében a gasztrobloggerek által elkészített süteményekre lehetett licitálni. A licitálásból befolyt összeget akkor két koraszülött osztály kapta meg. Most ősszel újraindult az akció - olvasható az Axi's kitchen blogon.
Az egyik legnépszerűbb sörkorcsolya a tócsni avagy lapcsánka. Ennek továbbfejlesztett változata az alábbi sörlepény. De hogyan kell készíteni? A Serteperte blog ezt mutatja be legfrissebb bejegyzésében.
A 111 fontba, vagyis úgy 38 ezer forintba kerülő szendvics nem csak abban csúcs, hogy igen egzotikusnak hangzó összetevőkből áll, hanem abban is különbözik a többitől, hogy egy Michelin-csillagos szakács készíti el - olvasható a Burzsuj blogon.
A kenyér nálunk főleg kelt tésztából készül, pedig őseink kezdetben a kovász nélküli, vízből és lisztből sült kenyeret ismerték csak. A világ több táján még ma is a kovász nélkül sült, általában kerek, lapos tésztakorong jelenti a kenyeret. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a csak alapvetően két-három hozzávalóból készülő mindennapi betevő egy kis fantáziával igazán izgalmas harapnivalóvá változtatható.
Magyarország kedvenc süteményére szavazhatnak az érdeklődők hétfőtől a www.kedvencetel.hu oldalon.