Finomabb kávét inna? Elég hozzá fél milliliter extra víz
Amerikai kutatók arra jutottak, hogy ha őrlés előtt némi vizet ad az ember a kávébabokhoz, az jobb ízélményt ad a főzés után.
Amerikai kutatók arra jutottak, hogy ha őrlés előtt némi vizet ad az ember a kávébabokhoz, az jobb ízélményt ad a főzés után.
A könnyű kezelhetőségre, az italválasztékra, no meg tökéletesnek ígért tejhabra hegyezte ki egyik legújabb kávéfőzőjének leírását a Krups. Kipróbáltuk, mit tud egy valódi konyhában az Evidence One kávégép.
Ha szokott kávét vagy teát inni napi rendszerességgel, kapott egy jó hírt: egy friss tanulmány eredményei alapján ugyanis ezáltal csökkent is önnél többféle daganat kialakulásának a kockázata.
Brazil kutatók szerint a kávézaccban lévő szén segítségével kivonható lehet a talajvízből az egyik leggyakrabban használt gyomirtó szer.
Datolyamag, görögszéna, citrom(héj), napraforgómag és sok más is van abban a kávéalternatívában, ami a gyártója szerint pont olyan, mint az igazi. Először viszont 50–50 arányban keverik az igazi kávéval, „tiszta” változatot még nem árulnak.
Kotyogós vagy kapszulás? Szemes vagy őrölt? A kávéfogyasztás elterjedésével a lehetőségeink is kibővültek, főleg az elérhető kávéfőző eszközök tekintetében. A kávé világnapja alkalmából kitérünk pár érdekességre és tudnivalóra.
Szinte mindegy, mikor issza meg az első kávéját, melynek hatása egyénenként változó lehet – ezt hangsúlyozzák a szakemberek arra a feltevésre, hogy ébredés után érdemes várni akár két órát is az első kávéval. De azért néhány dolgot nem árt figyelembe venni.
Még az is a génjeinkbe van kódolva, hogy mennyi kávéra vágyunk egy nap – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatából.
Ha szokott kávézni, akkor az akár napi 8 órányi ülés káros hatásai sem érintik – mutat rá egy friss tanulmány.
A kapszulás kávé kényelmét (és árszínvonalát) hozza, de nem jár hulladékkal, hanem teljes egészében komposztálható.
Több szempontból is fontos lehet a most elkészült, minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról. Egyrészt finomabb kávékat eredményezhet, másrészt felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény.
A kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, a termelésének és fogyasztásának néhány eleme azonban zöldebbé tehető. Erre tett kísérletet a Zaccmentő projekt, amely a kávézacc begyűjtésére keres megvalósítható megoldást. De nem kelti-e ezzel azt az illúziót, hogy a jelenlegi életmódunk a hozzá kapcsolódó élvezeti elemekkel fenntartható?
A Texasi Egyetem kutatói szerint a kávézaccban lévő anyag segíthet megvédeni az agyat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór.
Az újhullámos specialty-kávékultúra már nem is annyira új, de még mindig trendi, és alighanem túlnőtt a belterjes hipszter körökön (ha hipszterek egyáltalán még léteznek). Miért savas az egyik, és miért nem a másik? Milyen íze lesz, ha majdnem egy teljes napig hidegen áztatjuk? Kávékóstolón jártunk.
A kávéfogyasztásnak több ismert jótékony hatása van amellett, hogy élénkít. Kutatók most annak jártak utána, hogy a kávéfogyasztás segíthet-e ezt megelőzni, vagy legalábbis lassítani az életkorral járó súlygyarapodást. Az eredmény azoknak igazán érdekes, akik tejjel isszák a kávéjukat.
Rendkívül ritka dolog történhetett egy francia nővel: egy meteoritdarab eshetett rá egyik pillanatról a másikra. A kődarabot egy geológus is meteoritként azonosította.
Összességében biztonságos a kávéfogyasztás egy új tanulmány szerint, ugyanakkor érdemes lehet a szükségleteinkhez igazítani a kávézást – például egy extra energialöketnek jó lehet, de álmatlanság esetén jobb kerülni.
Nem lesz egyszerű dolga annak, aki valamiért leszokna a kávéról, sajnos ebben az esetben is megjelenhetnek elvonási tünetek. Van viszont egy egyszerű módszer, amellyel áthidalható a kávémentesség kínja.
Egy rövid ideig élénkítő hatása van a koffeinnek, azonban utólag kamatostul megfizetnek a kávéfogyasztók ezért a kis extra energiáért.
Lézerrel működő módszert vetettek be német kutatók, hogy egészen rövid idő alatt tudjanak hidegfőzetű kávét készíteni, ami állítólag sok szempontból felülmúlja a hagyományos „feketét”.