szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók arra jutottak, hogy ha őrlés előtt némi vizet ad az ember a kávébabokhoz, az jobb ízélményt ad a főzés után.

Hogy egy kávénak milyen íze van, az sok dologtól függhet. Ilyen például a pörkölés mértéke vagy a főzés módja, és most úgy tűnik, a kávészemek darálása is hatással lehet erre – legalábbis erre jutottak az Oregoni Egyetem kutatói. Munkájukat a Matter című tudományos lapban tették közzé.

A vizsgálat során a szakemberek azt találták, hogy ha a kávébabot az őrlés előtt benedvesítik, akkor jobb íz érhető el a főzés során, ráadásul a statikus elektromosság okozta pazarlást is ki lehet védeni a módszerrel.

A kávébab őrlése során a részecskék összedörzsölődnek, amelynek hatására statikus elektromosság figyelhető meg. A töltött kávérészecskék összetapadnak, amelyek eltömíthetik a darálót, így az egyenetlen őrlés miatt egyenetlen lesz a főzés is, emiatt pedig kevésbé lesz finom a lefőzött kávé – írja az Earth.com. A tudósok a probléma megoldására rendkívül egyszerű módszert javasolnak: a víz használatát.

A kávébabok darálás előtti nedvesítése csökkenti a statikus elektromosságot, megakadályozza a csomósodást, valamint egyenletesebb őrlést biztosít, ami javítja a főzött kávé minőségét és ízét.

Megvizsgáltak 40 000 embert, és kiderült: nem mindegy, hogy mikor issza meg az ember a kávét

Ha csak az élénkítő hatása miatt fogyaszt kávét, most van egy újabb jó hír – kiderült ugyanis, hogy a napot beindító italnak jelentős pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul tényleg akkor a leginkább, ha reggel fogyasztja.

A kutatók különböző eredetű, pörkölésű és nedvességtartalmú kávébabot vizsgáltak. Ennek során olyan kulcstényezőket monitoroztak, mint az őrlés során keletkező statikus elektromosság, a keletkező részecskék mérete és a főzött kávé ízprofilja. Az eredmény azt mutatta, hogy a sötétebb, szárazabb pörkölt kávé hajlamosabb a statikus elektromosság létrehozására, mint a világosabb, nedvesebb kávébab.

Azáltal, hogy őrlés előtt kis mennyiségű vizet adtak a babhoz, a kutatók kimutatták, hogy a statikus elektromosság mértéke csökkenthető. Emellett kiderült az is, hogy a nedvességnek köszönhetően a víz egyenletesebben tud átáramlani a kávén, így több ízt lehet kinyerni a kávéból.

A tudósok számítása szerint egy gramm kávéhoz nagyjából fél milliliter vizet kell adni – egész pontosan permetezni –, hogy a fentebb írt végeredményt kapja valaki.

A kávé tanulmányozásával a kutatók azt remélik, hogy olyan geofizikai jelenségeket is jobban megérthetnek, mint a földcsuszamlások, a vulkánkitörések és a talajvíz áramlása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!