#nők jogai

hvg.hu Kult

Videó: Ákos is megmondja, mi a nők dolga

Magyarország első számú popikonja, Kovács Ákos az Echo tévén szakértett a nők szerinte ideális szerepéről. Az biztos, hogy az énekes-dalszerző szerint a nőknek nem dolga, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak. Ákost az után kérdezték meg, hogy némi felhördülést váltott ki Kövér László vasárnapi nyilatkozata, amelyben a női önmegvalósítás felső fokaként a gyerek-, sőt unokaszülést nevezte meg.

hvg.hu Itthon

"Dolgozzon is és szüljön is!" - a Kövér-beszéd utóélete a Parlament folyosóin

"Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogyha unokákat szülhetnének nekünk" - ezt Kövér László házelnök mondta a Fidesz december 13-i kongresszusán. Képviselők véleményét kérdeztük a következő ülésnapon. A kormánypártiak többsége egyetértett, olyannyira, hogy Turi-Kovács Béla szerint a férfiaknak is ez kell, hogy legyen az elsődleges célkitűzésük. Kiderült még, hogy Hoffmann Rózsa gyerekkorától fogva a szülésről álmodozott, Kerényi János életébe pedig nagy örömet hoznak unokái.

MTI Világ

Először választottak meg női képviselőt Szaúd-Arábiában

Beválasztottak egy nőt egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselőtestületébe a szaúdi-arábiai helyhatósági választásokon, amelyeken az ország történetében először indulhattak és szavazhattak nők is - pedig nem sok esélyt jósoltak neki.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Lubna harca – Szaúd-Arábia legbefolyásosabb és legbátrabb üzletasszonya

Lubna Olayan egy olyan országban cégvezető, ahol a nők többsége nem dolgozik. Ő Szaúd-Arábia legbefolyásosabb üzletasszonya, mintegy harminc cégből álló befektetési csoport vezetőjeként országában arra biztatja a cégvezetőket, hogy alkalmazzanak nőket. Neki köszönhetően az elmúlt öt évben több ezer nő kezdhetett el dolgozni a közel-keleti országban.

hvg.hu Világ

Megszülte gyermekét egy 11 éves megerőszakolt lány

Bár a gyereklányt a hírek szerint anyja volt élettársa ejtette teherbe, a mélyen vallásos Paraguay szigorú abortusztörvényei nem tették lehetővé a terhességmegszakítást. A kislány 3 és fél kilóval, komplikáció nélkül született meg.

hvg.hu Plázs

Éden Hotel-es zaklatás: a TV2 elismeri, hogy hibázott és belső vizsgálatot indít

Elnézést nem kér a TV2, de közleményükben elismerik, hogy az Éden Hotelben zaklatott nőt műsorbeli társa méltatlan, megalázó helyzetbe hozta, és a képsorok közzététele rossz üzenetet közvetített a társadalom felé. Hibát követtek el, ezért belső vizsgálatot indítanak, amiből tanulságokat is le fognak vonni – írták.

MTI Világ

Ártatlan nőt lincseltek meg és égettek el Kabulban

Farhundát Korán-égetéssel vádolták, majd az afgán főváros központjában agyonverték és megégették. A lincselők közül 13 embert, köztük 8 rendőrtisztet őrizetbe vettek. Az ártatlanul kínhalált halt Farhunda koporsóját nők vitték a vállukon.

hvg.hu Itthon

Megverte élettársát egy helyi képviselő

B. Pál tótkomlósi önkormányzati képviselő élettársát a mentők vitték el, de a férfi is megsérült. Egyik fél sem tett indítványt büntetőeljárásra. A politikus a helyi Fidesz-frakcióban ül, de a pártnak nem tagja.

MTI Világ

Fiatal afgán politikusnőt öltek meg merényletben

Afganisztánban gyakran éri fenyegetés a női politikusokat mind saját családtagjaik, mind a tálib lázadók részéről, mert nőként közszereplőnek lenni az ország jelentős részében erkölcstelenségnek számít. Angiza Sinvari autóját a múlt héten robbantották fel. A politikusnő mindkét lábát amputálni kellett, majd napokkal később belehalt sérüléseibe.

hvg.hu Itthon

Beperli az államot a gangról ledobott csecsemő édesanyja

Ügyvédet fogadott az Attila úti társasház gangjáról ledobott kisbaba édesanyja. Egy jogvédő egyesület ügyvédje szerint meg is van az esélye a kártérítésre bírósági jogkörben okozott kár miatt. Szerinte jogszerű, de nem szakszerű volt az eljárás, amely a férfi szabadulásához és közvetve a gyermekgyilkossághoz vezetett.

hvg.hu Plázs

Videó: Nők és bulvárlapok - drámaibb a valóság, mint hittük

Fél évig vagdosta a nőket és férfiakat ábrázoló képeket egy csoport a legnagyobb brit bulvárlapból, a The Sun-ból. Miután a képeket felragasztották egy fal két oldalára, kiderült: a különbség nem csak annyi, hogy a nők többnyire meztelenek, míg a férfiakat felöltözve ábrázolják.

hvg.hu Itthon

"Már-már szoftpornó" - A Guardian is beszámol a pécsi rendőrség oktatóvideójáról

A Guardiant is megjárta a pécsi rendőrség nemi erőszakról szóló oktatóvideója, amely szerint az áldozat is felel azért, hogy szexuális bántalmazás elszenvedőjévé vált. A lap idézi a NaNe munkatársát, aki szerint a film a női szexualitást már-már egy szoftpornó szintjén ábrázolja, és azt sugallja, hogy a nők nem ihatnak és érezhetik magukat túl jól egy szórakozóhelyen, mert azt egyes férfiak provokatívnak találják.

MTI Világ

Erős mondat Orbán baráti kollégájától: természetellenes a női-férfi egyenjogúság

"Vallásunk, az iszlám egyetlen helyet jelölt ki a nők számára a társadalomban: az anyaságot" – mondta Erdogan török államfő, aki szerint a feministák nem fogadják el az anyaság eszméjét. A nők elleni erőszakot azért elítélte, szintén az iszlám nevében. Az EU-ba igyekvő Törökországban majdnem naponta megöl egy nőt a férje, az élettársa vagy valamelyik rokona.

hvg.hu Itthon

Térkép: Kisebb-e a nemek közötti szakadék Magyarországon, mint Ugandában?

Magyarország, akárcsak Csehország és Szlovákia Európában a leggyengébb eredményeket produkálta a nemek közötti egyenlőség tekintetben. A Világgazdasági Fórum idei jelentése alapján összeállított térképen további érdekességekre bukkanunk: több, nem éppen demokratikus berendezkedéséről híres állam is megelőzte Magyarországot, például Kína és Oroszország.

MTI Világ

Szexuális bűncselekménnyel vádolnak több egyiptomi rendőrt

Egy 19 évse lányt két őrmester egészen hazáig követett, ahol aztán a fiatal nő perverz bűncselekmény áldozatává vált. Kollégáik védelmében a többi rendőr bezáratta egy napra a rendőrőrsöt, hogy a lány ne tehessen feljelentést.

1 2 3 4
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

A címlapról ajánljuk