szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leginkább csak autót akartak vezetni, ami hamarosan szabad lesz.

Hét, a nők jogaiért tevékenykedő személyt fogott le a szaúdi rendőrség, a vádak között az is szerepel, hogy "külföldiekkel kommunikáltak" - adta hírül a Reuters. Az intézkedés azért is meglepő, mert júniusban megvalósul az aktivisták legfőbb, mellesleg igen szerény követelése: immár nők is vezethetnek autót a királyságban.

A kormányhű média a letartóztatottak fotóit is közzétette, és árulóknak nevezte őket.

Szaúd-Arábia az egyik legelnyomóbb rezsim a nők számára: férfi családtagjaik engedélyére van szükségük például ahhoz, hoy külföldre utazzanak, útlevelet kapjanak vagy megházasodjanak. Az abszolút monarchiában persze nemcsak a nőket sújtja a represszió: tilos mindenféle tüntetés, a politikai döntéseket pedig a király és legszűkebb családi köre hozza meg.

A lefogottak között egyetemi professzorok is vannak.

Az intézkedés egyik lehetséges magyarázata az, hogy Muhammad bin Szalman koronaherceg reformerként kíván fellépni, ám ennek politikai nyereségét nem akarja megosztani a jogvédőkkel és ellenzékiekkel. Így tehát az a helyzet állt elő, hogy aki kétségbe vonja a herceg emberi jogi elkötelezettségét vagy reformterveit, azt bebörtönzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba