szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nők jogait csorbítják, de a családok védelmére hivatkoznak.

32 országgal írt alá csütörtökön egy közös, abortusz elleni nyilatkozatot az Egyesült Államok – derül ki a Guardian cikkéből. A Geneva Consensus ("genfi megegyezés") Donald Trump kormányának külpolitikai kampánya, vezetője Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az aláírók arra hívják fel a világ országait, hogy az abortuszhoz való hozzáférést mellőzve foglalkozzanak a nők jogaival és egészségével. Hangoztatják, a nőknek nincsen nemzetközileg elismert joga a terhességük megszakításához, a kormányoknak pedig nem kötelessége semmilyen módon támogatni azt, ha így döntenének. A dokumentum a családok védelmére hivatkozik.

Az egyezményt csupán három európai ország írta alá: Fehéroroszország, Lengyelország és Magyarország.

A lengyel alkotmánybíróság éppen csütörtökön mondta ki alkotmányellenesnek az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében.

Magyarországon a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke, Veres András nyilatkozott nemrég arról, hogy "megvédené" a keresztény orvosokat az abortusztól, illetve – a "megfogant életek elpusztítása" miatt – bűnnek tartja a lombikprogramot is.

Magyarországot – mint közösségi oldaláról kiderül – Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter képviselte az aláíráshoz vezető folyamat során.

Az amerikai abortusz-ellenes kampányhoz olyan országok csatlakoztak még, mint például Brazília, India, Szaúd-Arábia, vagy az Egyesült Arab Emírségek.

A Guardian emlékeztet: a legtöbb aláíró szerepel azon a 20-as listán, amit az amerikai Georgetown Egyetem társadalomtudósai arról állítottak össze, hogy a világon hol a legrosszabb nőnek lenni. A 167 vizsgált ország közül Magyarország elölről a 49. helyezett, az Egyesült Államok pedig a 19. helyen áll a nők helyzetét tekintve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

Franciaországban fokozatosan feloldják a karantént

Franciaországban fokozatosan feloldják a karantént