szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Indiában a legrosszabb a nők helyzete, a lányok és asszonyok egyre gyakrabban válnak nemi erőszak áldozatává, s a társadalmon belüli helyzetük is folyamatosan romlik – állapította meg egy 550 civilszervezet bevonásával készült felmérés. Az igazságszolgáltatás sem igen tud mit kezdeni az erőszakoskodókkal, sokak szerint az a tény, hogy a rendőrök agyonlőttek négy bűnözőt, ugyancsak azt bizonyítja, hogy a törvényes módszerekkel nem tudják megállítani az erőszakhullámot.

India szerte elégedettséget váltott ki, hogy a haidarábádi rendőrök agyonlőttek négy olyan férfit, akik néhány nappal korábban kegyetlen módon megerőszakoltak, majd meggyilkoltak egy 27 éves állatorvosnőt. A haidarábádiak rózsaszirmokat szórtak a rendőrökre, és ismert személyek követelik, hogy ne büntessék meg az „igazságot szolgáltató” egyenruhásokat.

Az áldozatukat megfojtó, majd felgyújtó bűnözőkkel akkor végeztek, amikor a hatóságok rekonstruálni akarták a bűncselekményt: az őrizetben lévő férfiak állítólag megpróbálták elvenni a rendőrök fegyverét, és el akartak menekülni. Az ügy „szépséghibája”, hogy nagyon sok a gyanús körülmény. Furcsa, hogy a rendőrök hajnali fél négyre időzítették a helyszíni szemlét, s az is gyanús, hogy valamennyi bűnöző életét vesztette, így gyakorlatilag nem maradtak tanúk, akik a rendőröktől függetlenül elmondhatnák, mi történt. Ráadásul Indiában hagyománya van a hatósági emberek önbíráskodó akcióinak, feltűnően sokan vesztik életüket „szökés”, illetve „ellenszegülés” következtében. Olyannyira, hogy maga a haidarábádi rendőrkapitány, VC Szadzsanar – akinek az emberei ölték meg a négy erőszaktevőt – személyesen is érintett volt egy hasonló esetben. A BBC feleleveníti, hogy korábban – amikor Szadzsanar főfelügyelőként szolgált – három férfi megtámadott és savval leöntött egy nőt; a rendőrök akkor is a bűntény helyszínére vitték az elkövetőket, majd szökés közben lelőtték őket. Az eset után a felügyelőt hősként ünnepelték, majd kapitánnyá léptették elő. Sadzsanar egyébként a mostani, kivégzésgyanús esetről is kétértelműen nyilatkozott:

az igazságszolgáltatás a maga útját járja.

Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
©

Önbíráskodó rendőrök, tehetetlen jogrend

Az egyik, a nők jogait védő civilcsoport, az Összindiai Haladó Nők Szervezete készpénznek is veszi, hogy a rendőrök ezúttal is önbíráskodásra vetemedtek. „Most azt fogják nekünk mondani, hogy a rendőrök igazságot szolgáltattak. De ez hamisított igazságszolgáltatás. A rendőri fellépés üzenete az, hogy nem tudjuk biztonságossá tenni az utcákat, nem vagyunk képesek elegendő bizonyítékot gyűjteni a bűnösök elítélésére, és képtelenek vagyunk szavatolni az áldozatok bíróság előtti méltóságát” – hangsúlyozták a jogvédők.

Hogy mennyire igazuk van, az is mutatja, hogy egy nappal a négy erőszakoskodó agyonlövése előtt, Uttar Prades állam egyik városában öt férfi megtámadott egy nőt: előbb fejbeütötték, majd benzinnel lelocsolták és meggyújtották az asszonyt. Az áldozat éppen a bíróságra tartott, ahol tanúvallomást tett volna az őt megerőszakoló, majd most végleg elhallgattatni akaró öt bűnöző ellen. A nő testének hatvan százaléka égett meg, nem biztos, hogy túléli a támadást.

Ugyanezen a napon Radzsasztán államban egy muszlim férfi háromszor közölte feleségével, hogy elválik tőle – ez a hagyományok szerint azonnali és jogerős válást jelent – majd amikor a nő nem egyezett bele a különválásba, a férj apja, és annak testvére is megerőszakolta az ellenszegülő asszonyt.

©

Egyre veszélyesebb hely

A statisztikák szerint évről évre növekszik Indiában a nők elleni támadások száma. 2012-ben 25 ezer nemi erőszakot jegyeztek fel, tavaly már 40 ezernél tartott ez a szám. S ez a szám csak azokat az eseteket tartalmazza, amelyek eljutnak a hatóságokig – a nemi erőszakok többségét az áldozatok nem jelentik be, mert tartanak a bosszútól, illetve a megaláztatásoktól. Indiában nem tartják bűncselekménynek a házasságon belüli erőszakot sem, szakértők szerint így a nemi erőszakok 50-70 százalékáról nem szereznek tudomást a hatóságok. És nagyon rosszak a büntetési mutatók is: míg 1973-ban még a nemi erőszakot elkövetők 44 százaléka került bíróság elé majd rács mögé, ez az arány mostanra 25-30 százalékra esett.

S közben a nők társadalmi helyzete sem javul: a nők válnak a legtöbbször az emberkereskedők áldozatává, továbbra is dívik a kényszer- és gyermekházasságok gyakorlata, s nők ezreit használják ki szexrabszolgaként az országban. Hét évvel ezelőtt India még „csak” a negyedik legveszélyesebb hely volt a nők számára, ám mostanra Szíriában és Afganisztánban is jobb a lányok és asszonyok helyzete.

©

Erőszakoskodó átlagférfiak

Az indiai kriminológusnő, Madhumita Pandej szerint a háttérben az indiai társadalmi szokások állnak. Pandej 2013 óta száz, nemi erőszakért elítélt, börtönben ülő férfival készített mélyinterjút, s megállapította, többségük fel sem fogja, hogy bűncselekményt követett el, mert nem tudja, mi a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat és az erőszak közötti különbség. „Amikor elkezdtem a beszélgetéseket úgy éreztem, hogy ezek az emberek mind szörnyek. Azután megértettem, ezek átlagos emberek, akiket a neveltetésük és a gondolkodásmódjuk tett erőszakoskodóvá. A férfiaknak téves elképzeléseik vannak a férfiasságról, a nőket pedig arra nevelik, hogy engedelmeskedjenek. Ezek az emberek a mi társadalmunk tagjai, nem a Holdról kerültek ide” – mesélte Pandej a thelily.com portálon megjelent interjújában.

Pandej szerint a szexuális felvilágosítás gyakorlatilag teljes hiánya is ront a helyzeten. „A szülők ki sem ejtik a pénisz, vagina, szex, illetve nemi erőszak szavakat. Ha pedig ez nem kerül szóba, hogyan lehet felvilágosítani a fiúkat” – magyarázta, majd elmesélt egy esetet, ahol egy férfi tényleg megbánta, hogy megerőszakolt egy ötéves lányt.

Tönkretettem az életét. Már nem szűz, senki sem fogja feleségül venni. Ha kijövők a börtönből, én elvenném feleségül

– idézte Pandej a bűnözőt. A kriminológus elhatározta, megkeresi az áldozatot, ám amikor végre megtalálta a családot, s beszélt a lány anyjával, kiderült, a rendőrök arra sem vették a fáradtságot, hogy közöljék velük, az erőszaktevő már börtönben ül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról