#szőlészet

„Ilyen brutális szárazságban a mandula mellett a szőlő a legnagyobb túlélő”

Szélsőséges időjárás, szélsőséges trendek, megélhetési válság és a Z-generáció változó szokásai mind befolyásolhatják a minőségi borpiac helyzetét. Elfordulunk a bortól, vagy nincs ok aggodalomra? Palotai Zoltánnal, a Bortársaság társtulajdonosával, kiskereskedelmi üzletágának vezetőjével és Csizmadia Bencével, a társaság választékfejlesztésért felelős vezetőjével beszélgettünk.


Különleges pezsgőt állítanak elő Magyarországon

Egy fiatal nőnek egy férfiak dominálta területen nehéz letenni a névjegyét. Különösen akkor, ha a nagyapja az ágazat egyik ismert és elismert személyisége. Marton Mirjam mégis sikerre vitte első saját pezsgőjét, ami új fejezetet nyitott a Garamvári pezsgők történetében: a Bespoke-ra keresztelt szolgáltatás bevezetésével bárki számára egyedi, személyre szabott pezsgőt készítenek. Mirjamot kreativitásról, kíváncsiságról, laborfolyamatokról, palackba zárt személyiségekről és a jövő mezőgazdaságáról is kérdeztük.

BESPOKE by Garamvári

Veszíthet és nyerhet is a hazai borászat a klímaváltozással

Általában negatív fejleményekre számíthatunk a klímaváltozással, ez alól nem kivétel a hazai szőlőtermelés, borászat sem. Elsősorban az aszályos időjárás fenyeget, de az újabb károsítók megjelenése, a régiek jobb túlélése is növeli a kockázatot. A melegedéssel előre jön az érés időpontja, szűkül a szüretre jutó idő, ami égetőbbé teszi az eleve meglévő munkaerőhiányt is. A kihívásokat Tóth Patrícia borásszal és Molnár Ákos kertészmérnökkel, a MATE címzetes egyetemi docensével jártuk körbe. A komplex problémára összefogással lehet megoldást találni, de új fajtákkal, a biodiverzitás megőrzésével nyerhetünk is vele.


Épp a Balaton népszerűsége tehet keresztbe a híres helyi boroknak

A Balaton-élményhez épp úgy hozzátartozik a bor, mint a lángos. Ám amíg a sütödéket a nyaralók éltetik, a borászok nem annyira örülnek az idegenforgalom erősödésének. A híres csopaki bornak vajon mi nagyobb ellensége: a kedvezőtlen idő vagy a hely felértékelődése?

Csányi Nikolett





Drágulhat idén a bor

Az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

MTI








Akik metszőollóval a kezükben születtek

A tokaji aszú az egyik legismertebb hungarikum a világon, de arról kevesen szoktak beszélni, hogy a borászokon kívül kik dolgoznak meg a sikerért. A Roma Sajtóközpont az olaszliszkai cigányoknál járt, akik emberemlékezet óta művelik a Tokaj-hegyaljai szőlőket.

Kadét Ernő