szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A változó éghajlat tragikus hatással van a szőlészetekre, azonban egy magyar kutató ötletének köszönhetően a jövőben is ihatunk majd bort.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egy magyar kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy egy speciális borkészítési eljárással, az ún. töppesztéssel ki lehet küszöbölni a klímaváltozás szőlőtermő vidékekre tett negatív hatását – számolt be a hírről az Ökoroom.hu.

A klímaváltozás ugyanis világszerte komoly problémák elé állítja a szőlészeteket: a bortermő vidékek fele, de egyes borvidékek akár 85 százaléka is eltűnhet, a melegedő éghajlat miatt pedig gombafertőzések tizedelik a szőlőültetvényeket. A változó klíma már most rányomja a bélyegét a borok alkohol- és cukortartalmára is.

Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus Kertészeti Tanszékének tanársegédje azonban egy régi eljáráshoz nyúlt vissza, amivel megmenthetőek lennének a borok. A speciális borkészítési módszer lényege, hogy egy szárítási folyamat során a szőlőszemek a nedvességtartalmuk jelentős részét elveszítik, így az eljárás végére a bogyók koncentrált beltartalmi értékekkel bírnak. Nem is új eljárásról van szó, a töppesztést ugyanis évszázadok óta ismerik – csak nem használják.

A kutató elmondta azt is, hogy a szőlőt nem is csak éretten, hanem korábban is, magasabb savtartalommal szüretelik le a töppesztés során, így az időjárási viszontagságok kiküszöbölhetőek a borkészítés során és az eljárással ellenállóbbá tudják tenni a borokat a klímaváltozás káros hatásaival szemben.  

hvg.hu Zhvg

Gondolta volna, hogy sok bor nem vegán?

Bár a bor alapvetően szőlőből van, a különféle folyamatok során sok esetben használnak állati eredetű összetevőt az erjesztéséhez.

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók