Fakanállal a Parnasszuson
Dél-Amerika legnépesebb városában, São Paulóban főz a séf, akit most a földkerekség egyik legbefolyásosabb emberének választott a Time magazin.
Dél-Amerika legnépesebb városában, São Paulóban főz a séf, akit most a földkerekség egyik legbefolyásosabb emberének választott a Time magazin.
Egyáltalán számít az, hogy Magyarországon csak kettő van? A portugál Miguel Rocha Vieira mesterszakács nem csak a Costesnek hozta el a legmagasabb gasztronómiai elismerést, hanem Budapestnek is. Amióta a magyar főváros is látható a magaskonyha térképén, azóta igényesebb a szakma is. Bárcsak a szakácsképzésről is elmondhatnánk.
A most kezdődő Bocuse d'Or világversenyen először képviseli hazánkat magyar versenyző:Széll Tamás,az Onyx séfje. A brüsszeli selejtezőből 9.helyen jutott tovább a legjobbak közé.
Párizsban szupermarketbe járni nagyjából olyan, mint Tuniszban síelni. Hiszen minden kerületnek megvan a maga gourmet, varázslatos, ínyenc, boszorkányos, szexi, hagyományos, nyüzsgő, ínycsiklandó, satöbbi, satöbbi piaca. Itt mindent megtanulhat.
Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje nyerte el csütörtök este az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenye, az Embassy Chef Challenge Nagydíját.
A világ élcsapata bármennyi pénzt meg tud adni egy jó focistáért, így nem is olyan meglepő, hogy a világ egyik legjobb séfét is leigazolta. Igaz a hír? A focirajongó gasztrománok érdeklődésére utánanéztünk.
Budapesti főzőiskolákat bemutató sorozatunkban ezúttal profi terepre léptünk. Kis fenntartással, mert lássuk be, éppenséggel egy profi konyha nem tűnik közösségépítő műhelynek. Kellemesen csalódtunk.
A 21 Magyar Vendéglő és a hét elején megnyitó Pest-Buda kreatív séfje a családja miatt nem nyomul, többre tartja az elmélyült kutatómunkát, mint a felszínes íztrükközést, ugyanakkor néha szívesen enged teret bolondériáinak, vagy ahogy ő nevezi: betegségeinek.
A közelmúltban nyolcvanadik évét betöltött Gualtiero Marchesit Olaszország legnagyobb séfjeként ünnepelik. Az első volt, aki olaszként három Michelin-csillagot is beszerzett. S az első, aki visszaadott egy csillagot Michelinéknek.
És ez nem vicc, tényleg bemennek. Az izraeli MasterChef valóságshowban a három döntős az ország tarkaságát képviselte.
A katalán gasztronómia jelenleg legsikeresebb séfje, borásza és cukrásza is ugyanannak a családnak a tagjai. Étterműkről, amely esélyes a világ legjobb éttermének a címére, a minap egy nagyformátumú könyv jelent meg.
A három Michelin-csillagos Dal Pescatore étterem főszakácsa, Nadia Santini kapja meg ebben az évben a The Veuve Clicquot World's Best Female Chef díjat.
A világhírű francia séf, Alain Ducasse meghívására Monte Carlóban gyűlnek össze novemberben a világ vezető szakácsai hogy eszmét cseréljenek gasztronómiai kérdésekben. A találkozóra 25 országból összesen kétszáz szakembert várnak.
Havannában vagy Barcelonában nem meglepő, ha egy kitűnő szakács otthonában süt-főz, és terített asztalához fizetős ebéd- és vacsoravendégeket vár. Van ennek még újabb változata is, amikor a japán séf kívánságra házhoz megy, s a megrendelő konyhájában készíti el az ételt. Az alternatív vendéglátási formák egyre népszerűbbek Kubában és Spanyolországban.
Az utóbbi években egyre több olyan tehetséges, fiatal séf tűnik fel, akit nem különösebben izgat, mit gondolnak róla a hivatalos szakmai szervezetek. Inkább a képességeikre, mintsem a kapcsolataikra építenek. Ilyen Huszár Krisztián is, aki éppen most lett az Év Konyhafőnöke.
Spanyolországban tovább tart a konyhaművészet legjobb mestereinek piedesztálra emelése. Többük a legmagasabb állami kitüntetésben részesült március utolsó napján.
Miután a Chateau Visz korábbi séfjének, Erik Schröternek – német Michelin csillagos séf – szerződése már 2010 májusában lejárt, a kastélyszálló-étterem tulajdonosai utódjaként olyan séfet kerestek,aki nemzetközileg elismert, tapasztalt, hosszú távon is a Chateau Viszhez kötődik.
Már évek óta dereng, mostanra világos, hogy új csillagok ragyognak a gasztronómia egén. A 2011-es lyoni Bocuse d’Or verseny mindhárom dobogósa Észak-Európából került ki.
A life-style.hu mesterszakácsok receptjei sorozatában most egy Michelin-csillagos séf ajánlata következik: tésztás-tojásos előétel, amelyet mindenképpen érdemes otthon is kipróbálni.
Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke nyerte meg a Bocuse d'Or Selection Hungary 2010 magyarországi döntőjét. A 36 esztendős séf képviseli majd a magyar szakácstársadalmat a világ első számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai rendezvény európai versenyén júniusban Genfben.