szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

Spanyolországban tovább tart a konyhaművészet legjobb mestereinek piedesztálra emelése. Többük a legmagasabb állami kitüntetésben részesült március utolsó napján.

„A minőségi konyha referenciájává vált Spanyolországnak az egész világon. A szakácsok igazi nagykövetei lettek az országnak világszerte” – idézi az El País a spanyol külügyminisztert, Trinidad Jiménez-t. Ezek az elismerő szavak azon a fogadáson hangzottak el, ahol a legkiválóbb, s a szakmában valóban nemzetközileg elismert séfeket tüntettek ki.

 

El País

A Polgári Érdemrend Nagykeresztjét Juan Mari Arzak és Ferran Adrià személyesen vehette át. Míg a Szingapúrban nemrég elhunyt Santi Santamaríának posztumusz ítélték oda a kitüntetést, képviseletében feleségének és fiának nyújtották át az érdemrendet. A spanyol idegenforgalom és gasztroturizmus érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Joan Mesquida, turisztikai államtitkárt szintén a Polgári Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

Az ünnepi eseményt követő fogadás pohárköszöntőiben a jelenlevők mindegyike a gasztronómia jelentőségét méltatta. Mint különösen aktuális kulináris projektről szó esett a tapas nemzetközi népszerűsítéséről, a spanyol ételbárok nyitásának programjáról Európa és a tengerentúl számos országában. Valószínű, a séfek elismerése is hozzájárulhat, hogy a spanyol konyha továbbra is világmárka maradjon, s a mediterrán konyha, mint szellemi világörökség még népszerűbb legyen. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Tóth Sándor Gasztro

Receptek a síron túlról

A közelmúltban szingapúri konyháján váratlanul elhunyt katalán séf, Santi Santamaria utolsó receptjeit már posztumusz közölte a több milliós példányszámú, spanyol Magazine.

Tóth Sándor Gasztro

Kulináris élmények Spanyolországban

A legújabb kori magyar népvándorlás egyik kedvenc célállomása Spanyolország. Szeretjük az ibériai tengerpartokat, a középkori falvakat, a városok grandiózus műemlékeit. S nem utolsósorban a mediterrán vendéglátást és gasztronómiát.