szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

Spanyolországban tovább tart a konyhaművészet legjobb mestereinek piedesztálra emelése. Többük a legmagasabb állami kitüntetésben részesült március utolsó napján.

„A minőségi konyha referenciájává vált Spanyolországnak az egész világon. A szakácsok igazi nagykövetei lettek az országnak világszerte” – idézi az El País a spanyol külügyminisztert, Trinidad Jiménez-t. Ezek az elismerő szavak azon a fogadáson hangzottak el, ahol a legkiválóbb, s a szakmában valóban nemzetközileg elismert séfeket tüntettek ki.

 

©

A Polgári Érdemrend Nagykeresztjét Juan Mari Arzak és Ferran Adrià személyesen vehette át. Míg a Szingapúrban nemrég elhunyt Santi Santamaríának posztumusz ítélték oda a kitüntetést, képviseletében feleségének és fiának nyújtották át az érdemrendet. A spanyol idegenforgalom és gasztroturizmus érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Joan Mesquida, turisztikai államtitkárt szintén a Polgári Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

Az ünnepi eseményt követő fogadás pohárköszöntőiben a jelenlevők mindegyike a gasztronómia jelentőségét méltatta. Mint különösen aktuális kulináris projektről szó esett a tapas nemzetközi népszerűsítéséről, a spanyol ételbárok nyitásának programjáról Európa és a tengerentúl számos országában. Valószínű, a séfek elismerése is hozzájárulhat, hogy a spanyol konyha továbbra is világmárka maradjon, s a mediterrán konyha, mint szellemi világörökség még népszerűbb legyen. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Sándor Gasztro

Receptek a síron túlról

A közelmúltban szingapúri konyháján váratlanul elhunyt katalán séf, Santi Santamaria utolsó receptjeit már posztumusz közölte a több milliós példányszámú, spanyol Magazine.

Tóth Sándor Gasztro

Kulináris élmények Spanyolországban

A legújabb kori magyar népvándorlás egyik kedvenc célállomása Spanyolország. Szeretjük az ibériai tengerpartokat, a középkori falvakat, a városok grandiózus műemlékeit. S nem utolsósorban a mediterrán vendéglátást és gasztronómiát.

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le