szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már évek óta dereng, mostanra világos, hogy új csillagok ragyognak a gasztronómia egén. A 2011-es lyoni Bocuse d’Or verseny mindhárom dobogósa Észak-Európából került ki.

Négy földrész 24 versenyzője mérte – főzte össze tudását a múlt heti lyoni világversenyen, amely a legtekintélyesebb nemzetközi elismerést hozhatja a séfeknek. A két évvel ezelőtti ranglista már jelezte, honnan, kik léphetnek a nagy presztízsű nemzetközi klasszikusok helyébe. Most a dobogó mindhárom fokára észak-európai versenyző állt.

Rasmus Kofoed. A győztes
vendon.hu

A győztes a 37 éves dán Rasmus Kofoed lett. Az ezüst érmet a svéd Tommy Myllymaki, a bronzot a norvég Gunnar Hvarnes szerezte meg. A versenymunkákat – bárány- és halételek – szintén 24 tagú zsüri bírálta el, nem kisebb szaktekintélyekkel, mint például Thomas Keller, Joel Robuchon, Philippe Rochat vagy Eric Frechon. A zsüri az idén különdíjakat is kiosztott: a legjobb commis a japán Maiko Imazawa lett, a legjobb húsételt a franciák, a legjobb halat a svájciak készítették.

Jó hír, hogyha nem is a versenyen, de a kísérő rendezvények sorában magyar siker is született: nagy tetszést aratott és komoly szakmai érdeklődést váltott ki  a magyar – vésztői – kaviár, amelyet Nyíri Sándor (Szása) és Molnár Attila mutatott be a budapesti Arany Kaviárból.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Milyen egy három csillagos ebéd?

A napokban lezajlott Bocuse d’Or versenytől hangos a gasztró világ, de azért érdemes bepillantani a névadó mester éttermébe is.