Hiába több a házi sörfőzde, kevesebb sört iszik a magyar
2016-ban költöttünk legtöbbet sörre.
2016-ban költöttünk legtöbbet sörre.
A söripart egyébként csak korlátozottan érintheti a "chipsadó" várható emelése.
A nagy gyártók vért izzadnak, hogy kitalálják, miként tudnának több sört belediktálni a fogyasztókba, miközben a kicsik kezdik lefőzni őket. Megnéztük, hogy áll a sörforradalom külföldön és Magyarországon.
20 millió korsóval többet gurítottunk tavaly, mint 2016-ban.
Az üzemanyagárak alaposan elszabadultak az utóbbi évtizedekben, de van ami ennél is sokkal jobban drágult.
Nőtt a sörfogyasztás az elmúlt meleg napokon, a sörgyárak teljes kapacitással működnek, és ha kitart a hőség, a tavalyinál több millió korsóval több sör fogyhat ebben a negyedévben - mondta el a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója.
Meleg, napos nyár esetén 2-2,5 százalékkal is nőhet idén a vezető magyar sörgyárak által értékesített sör mennyisége, amely tavaly 6,7 millió hektoliter volt – írta a Világgazdaság.
A sör csodát tesz, ám kellemetlen mellékhatással járhat a fogyasztása.
A Staropramen Sofa lényegében nem más, mint egy sörhűtővel felszerelt kényelmi bútordarab, ami leginkább arra alkalmas, hogy a sörbarátok a lehető legkényelmesebben fogyaszthassák el kedvenc italukat.
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint az esős nyár tehet arról, hogy a nyári fogyasztás elmaradt a várakozásoktól.
A Sörszövetség szerint nincs olyan, hogy ipari enzim, se olyan, hogy gyorssör, csak természetes, engedélyezett enzimeket használnak a sörfőzők, széles körben és globálisan, a főzést pedig – akárcsak az erjesztést – nem lehet felgyorsítani, vagyis egy optimális, minimumidő alá nem lehet beszorítani.
Ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan jóval olcsóbb alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre. És hogy ebből mi látszik? A csomagoláson erről semmi tájékoztatás nincs. Ami marad utána: az például a fejfájás.
Ha az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, akkor a csehek, a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének. A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik legnagyobb területet Németország kapná. Hazánk a harmincegyedik helyen végezne.
Az utazási irodák és a kocsmatulajdonosok mellett a reklámpiac és a sörgyártók is örülhetnek a jövő évi Európa-bajnokságra kijutó labdarúgó-válogatottnak.
A futball-világbajnokság miatt tavaly enyhén nőtt a németek sörfogyasztása, ami azonban az utóbbi években kirajzolódott tendencia szerint visszaszorulóban van.
A múlt évben 2 százalékkal növekedett a söripar belföldi értékesítése, erősödött a prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése is - mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) igazgatója.
Ha nem nő tovább a kézműves, vagy inkább kraft sörök iránti érdeklődés és kereslet, az opten szerint a jelenleg működő, tőkeszegény kis sörfőzdék jó része, lehúzhatja a rolót.
Tavaly mintegy 2 százalékkal növekedett a magyar söripar által értékesített sör mennyisége, és erre lehet számítani az idén is.
Schillinger Attila a Magyar Sörgyártók Szövetségének új igazgatója le akar számolni a sörsztereotipiákkal.