szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem nő tovább a kézműves, vagy inkább kraft sörök iránti érdeklődés és kereslet, az opten szerint a jelenleg működő, tőkeszegény kis sörfőzdék jó része, lehúzhatja a rolót.

A sörgyártással foglakozó hazai vállalkozások elmúlt 3 éves pénzügyi beszámolóinak vizsgálatakor arra jutott az Opten Informatikai Kft., hogy a nagyok továbbra is uralják a piacot, a kis főzdék pedig a túlélésért küzdenek. Az egyik oldalon az a 10-11 darab közép- és nagyvállalat található, amelyek általában külföldi licenszek alapján, nagyüzemi módon állítják elő termékeit. Árbevételük általában meghaladja az évi 100 millió forintot, de zömük milliárd feletti forgalmat produkál évről-évre. A másik oldalon pedig az elmúlt néhány évben a kézműves termékek divatját meglovagoló házi és családi főzdék állnak, melyek éves forgalma nem éri el a 100 millió forintot, sőt többségük csak néhány millió forintos nettó árbevétellel rendelkezik. E két véglet között nincs működő piaci szereplő.

Év100 millió forint árbevétel alatti cégek számaEbből veszteséges100 millió feletti árbevétellel rendelkező cégek számaEbből veszteséges
2013491773
2014532484
20156129112

Az elmúlt 3 évben a piaci szereplőinek száma évről évre növekedett, elsősorban a mikro-és kisvállalati szegmensben, ami azt jelzi, hogy még most is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben. A veszteséges vállalkozások arányát vizsgálva azonban jó látható, hogy a nem megfelelő tőkeerővel piacra lépő kis sörfőzdék majdnem fele (47,5 százaléka) veszteséges, ami a jövőre nézve nem ad okot a túlzott bizakodásra.

A nagyüzemek száma szintén növekedett, sőt árbevételeiket is tudták növelni az elmúlt 3 évben. Arányát tekintve árbevételük teszi ki az ágazat összes bevételeinek 94,2 százalékát, és közülük csak 2 vállalkozás volt veszteséges. Amennyiben a hazai sörfogyasztási szokások nem változnak drasztikusan, ez a növekedési tendencia a következő években is tartható lesz. A jövő nagy kérdése az, hogy továbbra is növekedni fog e, a házi főzésű sörök iránti érdeklődés és kereslet, ugyanis annak hiányában a tőkeszegény kis főzdék jó része, halálra van ítélve – zárta elemzését Hantos Zoltán projektmenedzser.

Sörgyári praktikák: az olcsóbb sörök plusz enzimekkel készülnek

A magyar sörgyárakban is ipari enzimeket használnak a főzéshez, amit azonban a szakma nem tart aggályosnak, sőt, a fogyasztói igényekkel magyarázzák. Nagyobb baj, hogy a magyar sörökön általában nincs feltüntetve a szárazanyagtartalom, amiből következtetni lehetne a sör minőségére.

Kemény bírálat Oxfordból az egykori akadémiai intézetek vezetőjének

Kemény bírálat Oxfordból az egykori akadémiai intézetek vezetőjének

Az olaszok szerint védett madarat lőtt ki Donald Trump fia Velencében

Az olaszok szerint védett madarat lőtt ki Donald Trump fia Velencében

Nicolas Cage: Nem hagyhatjuk, hogy robotok álmodjanak helyettünk

Nicolas Cage: Nem hagyhatjuk, hogy robotok álmodjanak helyettünk

Videón a tűzoltók küzdelme a Puskás Arénában felcsapó lángokkal

Videón a tűzoltók küzdelme a Puskás Arénában felcsapó lángokkal