Megdobja a libafogyasztást a mai nap – de milyet érdemes venni?
A liba szezonja ma már hosszabb, és nem csak egy napig tart, de jó tudni, hogy ha otthon nekiállunk a sütésnek, akkor milyet vegyünk.
A liba szezonja ma már hosszabb, és nem csak egy napig tart, de jó tudni, hogy ha otthon nekiállunk a sütésnek, akkor milyet vegyünk.
Már rendelhető is az a napelemes sütő, amely összecsukva egy túra során is könnyen magunkkal vihető, 20-30 perc alatt pedig napsütésben bármit elkészít.
Receptek között keresgélve az internetes oldalakon, vagy étlapokat böngészve is gyakran találkozhatunk pár olyan kifejezéssel, aminek jelentése nem teljesen világos. Az egyik ilyen a gratin, vagy au gratin, ami nem más, mint csőben sült étel.
Az olasz és a francia gasztro nagyhatalmak cukrászati vetélkedéséből egyértelműen a franciák kerültek ki győztesen, a viszonylag kevés számú talján édesség azonban csaknem annyira híres, mint az összes francia sütemény együttvéve. Ráadásul könnyen, gyorsan összeállíthatók, és máris dolce vita.
A konyhai feladatok elvégzése valakinek kikapcsolódást, másnak csak egy kötelező feladatot jelent, ettől függetlenül a két tábor szeretné a munkát minél kényelmesebben elvégezni. Rengeteg féle eszköz igyekszik a segítségünkre lenni ebben, ezekből mutatunk most néhányat.
Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…
Már szépanyáink is kövesztettek és abáltak. Fogalmuk sem lehetett róla, hogy 21. századi konyhatechnológiával süllyesztik a zsírosbödönbe a húsokat, vagyis konfitálnak.
Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.
Lassan minden sztárnak van saját szakácskönyve, nekem miért ne lehetne? Merül fel a jogos kérdés, az androidosoknak és az iPhone-soknak pedig van egy jó hírünk: erre ingyen van lehetőség.
Évek óta él bennünk a gyanú, lehet, hogy a világ egyik legjobb francia séfje egy amerikai. Ez maradjon köztünk, nehogy megneszeljék a franciák, mert ebbe egy nemzet pusztulna bele. Mindenesetre az amerikai Thomas Keller úgyancsak jól ért a francia bisztrókonyhához. Tőle tanultuk el, hogyan kell tökéletes quiche lorraine-t készíteni.
Az angol zeller, szárzeller, rúdzeller, halványított, avagy halvány zeller arra a legjobb, hogy szinte nincs is. Legalábbis, ami a kalóriatartalmát illeti. Így a tavaszi diéták szezonjában már ez is elég lenne ahhoz, hogy a konyhapultra pakoljuk.
Az olyan, már a középkorban is készített süteményfajták, mint a pogácsa, a lepény, a béles, és a fánk is, a hiedelemmel ellentétben, nem a szegények konyháiból kerültek ki. Éppen az értékes zsír használata miatt, eleinte csak a gazdagok asztalán fordultak elő. Szerencsére idővel kigurultak a nép közé, és meghódították a világot.
Kétségtelen, hogy a házi krémes elkészítése egy kicsit macerás, de az is biztos, megéri. Különösen jó konyhai terepgyakorlat, ha a karácsonyi bejgli- zserbó-gyümölcskenyér háromszöget négyszögesítenénk.
Az angolok egyik legkedveltebb gasztronómiai tévéműsora, a Nagy Brit Sütés. A sütögetős verseny minapi döntője jelentős nézőrekordot ért el, túllépve a világbajnoki labdarúgó mérkőzések nézettségét is. S ami a legfőbb, milliók és a miniszterelnök favoritja, egy fiatal muszlim nő lett a győztes.
Hívhatnánk egyszerűen csak kenyérlepénynek, lepénykenyérnek, hiszen Olaszországban mindennapi betevő vagy a mamma kemencéjéből, vagy a péktől.. De ez maga a nagy klasszikus, a Focaccia di Recco. A recept és tuti tippek a sütéshez Simone Marcedula séftől.
Tom és Henry Herbert ötödik generációs kézműves konyhafanatikusok. Az egyik pék, a másik szakács-hentes. S mindkettő meglehetősen szenvedélyes. Ők a Faboluos Baker Brothers, azaz a Pékfivérek.
Mit érdemes kidobni a konyhafiókból? Az otthoni ételkészítéssel sok pénz spórolható meg, sőt könnyebb is egészséges étrendet összeállítani, de ugyanilyen fontos az is, hogy a lestrapált vagy régi konyhai eszközök még időben lecserélődjenek. Ezzel rengeteg baktériumtól megszabadítható a konyha, és a rákos megbetegedés kockázata is csökkenthető.
Orbán Viktor is szakácskodós képet posztolt a Facebookra szombat délután, amelyen egy kemencével és egy tepsivel látható.
Lehet, hogy dúl a kenyérháború Franciaországban, és mostanság éppen a kevésbé ropogós, sápadt bagett a trendi, de hogy a hagyomány élt, él és élni fog, az nem kétséges. A pékek tudják, milyen a tökéletes botkenyér. Mi is megcsinálhatjuk. Aztán építhetjük belőle a saját vietnámi szendvicsünket, a bahn mi-t, ami viszont a legújabb street food dili.